Онтологія конфлікту - Пономарьов, Олександр Семенович (НТУ "ХПІ", 2012)
Суперечність індивідуального і соціального буття людини і спроби втручання у її Я-простір викликають опір, що може породжувати конфлікт. Феномен конфлікту є неодмінним екзистенціалом буття і може мати як негативні, так і позитивні наслідки. Ставлення до конфлікту та його подолання залежать від психологічної спрямованості людини, її освіченості, вихованості та морально-етичних принципів і переконань.

Contradiction of individual and social man’s being and attempt of encroachment in its I-spase cause the resistance, that can generate a conflict. The phenomenon of conflict is inalienable existential of being and can have the consequences both negative, and positive. Attitude toward a conflict and its overcoming rely on the psychological orientation of man, its formed, breeding, moral principles and persuasions.
Ontology of the conflict
Keywords: буття; людина; філософія конфлікту; Я-простір; діяльність професійна; спілкування міжособистісне