"Куркульство" як активний учасник селянського руху в Харківській губернії (1917–1921 рр.) - Мотенко, Ярослав Володимирович (Вінницький державний педагогічний університет ім. М. Коцюбинського, 2002)
У статті розглядається "куркульство" як активний і в значній мірі національно свідомий учасник селянського руху в Харківській губернії у 1917-1921 рр. Не в останню чергу, завдяки впертому опору "куркульства" більшовики були змушені відмовитися від політики воєнного комунізму і розпочати поступове впровадження елементів нової економічної політики в краї у 1921 р.
Keywords: Українська революція 1917-1921 рр.; селянський рух; куркульство; воєнний комунізм