Влияние термических перегрузок и циклов нагрева-охлаждения на активность железохромового, промотированного медью катализатора конверсии оксида углерода марки СТК-СМФ - Слабун, Иван Александрович; Ноздрачев, Н. Н.; Лобойко, Вячеслав Алексеевич; Аскретков, Д. Н.; Гунченко, Н. В.; Резниченко, В. В. (НТУ "ХПИ", 2006)
Показано, що активність каталізатора вітчизняного виробництва СТК-СМФ (склад в окисленій формі по основним компонентам, % мас.: Fe₂O₃ = 85,4; Cr₂O₃ = 8,6; CuO = 2,1; S ≤ 0,01) залишається незмінною після його стабілізації (450 °С) та трьох циклів нагріву-охолодження (відлік циклів після відновлення каталізатора), перевантаженні по сухому газу у 3,3 рази порівняно з промисловим та загальним терміном роботи 85 годин, у тому числі 56 годин у режимі конверсії. Як додатковий висновок: дослідження кінетики на цьому каталізаторі буде коректним і за періодичних режимів роботи лабораторних установок.

There is shown that the activity of domestically produced CTK-CMF catalyst (structure is in an oxidized form by general components, % mass: Fe₂O₃ = 85,4; Cr₂O₃ = 8,6; CuO = 2,1; S ≤ 0,01) remains permanent after its stabilization (450 °С) and 3 cycles of heating-cooling (count of cycles is after catalyst’s renovation) attached to overwork with dry gas 3,3 times more than in industry. General term of work is 85 hours, including 56 hours in conversion conditions. As an extra conclusion: investigations of kinetics by this catalyst will be correct during periodical mode of labware’s work.
Keywords: гетерогенно-каталитические реакции; термическая обработка; магнетит; парогазовая смесь; сухой газ; режим конверсии