Макроекономічна стратегія відновлення газорозподільного ринку на прикладі Плану Маршала - Павлов, Костянтин Володимирович; Освіцінський, Богдан Русланович; Сала, Даріуш; Омельчук, Богдан Володимирович; Новосад, Оксана Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Україна зазнала величезних людських, матеріальних та ресурсних втрат від війни. Це призвело до зміни Стратегії та тактики щодо майбутнього розподілу ресурсів та стратегій макроекономічного відновлення енергетичної галузі. Внаслідок різкого зниження енергоємності України в усіх секторах економіки стався загальний спад валового внутрішнього продукту нашої держави. Внаслідок воєнного втручання енергетична галузь України відрізняється високим рівнем імпортозалежності, низьким станом енергоефективності та фінансовою неліквідністю. Крім того, наслідкова ринкова трансформація призвела до хаотичного ціноутворення на газові ресурси та комунальні послуги та низький рівень дохідності населення. В статті розглянуто основні аспекти відомого Плану Маршалла для післявоєнної відбудови української економічної та енергетичної систем. Особлива увагу в дослідженні приділена макроекономічній стратегії відновлення енергетичної галузі. До уваги приведено існуючі напрацювання дослідників та практиків щодо аналізу впливу плану Маршала на відновлення європейських країн після другої світової війни. При реалізація зазначеного плану за умов сучасних вітчизняних реалій окреслено окремі аспекти, які могли би бути врахованими при необхідній реалізації: єдиної європейської політики відбудови України; активізації бізнесового правового та конкурентного середовища; реалізації проблем цілісності відносно цілеспрямованості та пріоритетності окремих галузей та сфер. Особливо нагальним є вирішення поєднання відновлювальних особливостей в контексті європейських екологічної, кліматичної та економічної політик. Розглядаючи енергетичний баланс України за умов війни, слід підсумувати у існуючій Енергетичній Стратегії зростання, яка реалізовуватиметься повільними темпами. Важливе значення і надалі залишатиметься в побутовому енергоспоживанні усе ще за газовими ресурсами. Тому при аналізі існуючих підходів, тенденцій та власних переконань нами змодельована ймовірна макроекономічна стратегія відновлення газорозподільної сфери України у повоєнний період, на засадах окремих підходів Плану дій Маршалла. Макроекономічна стратегія відновлення газорозподільних підприємств післявоєнної України є комплексним поняттям та полягає в низці заходів держави. Зазначена стратегія за основу має врахувати план Маршала, який вже показав позитивний ефект після другої світової війни для окремих країн. В основі зазначено плану по відновленню закладено доступ до паливно-енергетичних ресурсів, технічно надійний, безпечний, економічно ефективний та екологічно прийнятний спосіб в інтересах споживачів та суспільства в цілому. Україна зазнала величезних людських, матеріальних та ресурсних втрат від війни. Це призвело до зміни Стратегії та тактики щодо майбутнього розподілу ресурсів та стратегій макроекономічного відновлення енергетичної галузі. Внаслідок різкого зниження енергоємності України в усіх секторах економіки стався загальний спад валового внутрішнього продукту нашої держави. Внаслідок воєнного втручання енергетична галузь України відрізняється високим рівнем імпортозалежності, низьким станом енергоефективності та фінансовою неліквідністю. Крім того, наслідкова ринкова трансформація призвела до хаотичного ціноутворення на газові ресурси та комунальні послуги.

Ukraine suffered giant human, material, and resource losses from the war. This led to a change in the Strategy and Tactics for the future allocation of resources and strategies for the macroeconomic recovery of the energy sector. A sharp decline in Ukraine's energy intensity in all sectors of the economy resulted in a general decline in the country's gross domestic product. As a result of the military intervention, Ukraine's energy sector is characterized by high import dependence, low energy efficiency, and financial illiquidity. In addition, the subsequent market transformation has led to chaotic pricing of gas resources and utilities and low household income. The article discusses the main aspects of the famous Marshall Plan for the post-war reconstruction of the Ukrainian economic and energy systems. The study pays special attention to the macroeconomic Strategy for the energy sector's recovery. The article considers the existing developments of researchers and practitioners in analyzing the impact of the Marshall Plan on the recovery of European countries after World War II. When implementing this plan in the context of current national realities, the author outlines certain aspects that could be taken into account in the necessary implementation of a standard European policy of Ukraine's reconstruction, intensification of the business legal and competitive environment, and implementation of integrity issues about the focus and priority of individual industries and areas. It is particularly urgent to address the combination of renewable features in the context of European environmental, climate, and economic policies. Considering Ukraine's energy balance in wartime, the existing Energy Strategy should summarize the growth that will be implemented slowly. Gas resources will continue to play an essential role in domestic energy consumption. Therefore, in analyzing existing approaches, trends, and our beliefs, we modeled a possible macroeconomic Strategy for restoring Ukraine's gas distribution sector in the postwar period based on approaches specific to the Marshall Plan. The macroeconomic Strategy for restoring gas distribution companies in postwar Ukraine is a complex concept and consists of several government measures. This Strategy should consider the Marshall Plan, which has already positively affected some countries after World War II. The basis of this recovery plan is access to fuel and energy resources in a technically reliable, safe, cost-effective, and environmentally acceptable manner in the interests of consumers and society. Ukraine suffered giant human, material, and resource losses from the war. This has led to a change in the Strategy and Tactics for the future allocation of resources and macroeconomic recovery strategies for the energy sector. A sharp decline in Ukraine's energy intensity in all sectors of the economy resulted in a general decline in the country's gross domestic product. As a result of the military intervention, Ukraine's energy sector is characterized by high import dependence, low energy efficiency, and financial illiquidity. In addition, the resulting market transformation has led to chaotic pricing for gas resources and utilities.
Macroeconomic strategy for the restoration of the gas distribution market on the example of the Marshall Plan
Keywords: енергетична галузь; газорозподільні підприємства; карбонізація; диверсифікація; ліквідність; енергетичні ресурси; energy sector; gas distribution companies; carbonization; diversification; liquidity; energy resources