Соціальна відповідальність: облік ризиків при цифровізації фінансів - Татаринцева (Курбатова), Юлія Леонідівна; Юр'єва, Ірина Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В сучасних економічних умовах соціальна відповідальність є одним з головних джерел демфування викликів мінливого середовища, пов’язаного з багатьма ризиками. Невизначеність навколишнього середовища: пандемія, кризи, військова агресія, стрімке впровадження інноваційних технологій з використанням новітнього інформаційно-комунікаційного забезпечення у різних сферах суспільної діяльності змушують сучасну систему соціальної відповідальності організації адаптуватись до постійних викликів, які несуть небезпеку сталим організаційним системам, наслідком чого є вимога до верифікації та протидії ризикам. Система соціальної відповідальності в таких умовах повинна мати алгоритм протидії не тільки з ідентифікації небезпек, їх наявності та класифікації, але й користуватися методами оцінки ризиків. Інколи знання, навички та вміння швидко та професійно використати необхідну методологічну технологію з оцінки ризиків і є запорукою стабільного існування соціально відповідального підприємства. Іноді прогнозування, вибудовування моделей, постановка та виконання заходів з мінімізації ризиків вдало доповнює існуючу систему соціальної відповідальності. Необхідно відмітити, що також з мінімізацію ризиків, можлива інша стратегія - здатність ризикувати, якщо оціночні критерії вірогідної майбутньої ситуації є сприятливими. Вміння прийняти вірні управлінські рішення в умовах невизначеності, успішно оминати негаразди, які не корелюють із соціально-відповідальною поведінкою, коли ризик набуває форми раціональності, прогностика та оцінювання середовища ризику зосереджується в системі людина - машина у вигляді ефективної поведінкової реакції при діяльнісному підході: визначати сприятливі та негативні умови, які складаються. Отже, формується методологічна основа прогностичної системи оцінювання соціальної відповідальності з позиції ризикології, належність до якої вимагає постійної готовності до ймовірнісних змін та калькуляції можливостей, відкритості до різних дій та подій, позитивних чи негативних.

In modern economic conditions, social responsibility is one of the main sources of demfuvannya challenges of a volatile environment associated with many risks. Uncertainty of the environment: pandemic, crises, military aggression, rapid introduction of innovative technologies with the use of the latest information and communication support in different spheres of social activity force the modern system of social responsibility of the organisation to adapt to the constant challenges that carry danger to permanent organisational systems, the consequence of which is the requirement for verification of risk counteraction. The system of social responsibility in such conditions must have an algorithm of counteraction not only from the identification of hazards, their presence and classification, but also to use the methods of risk assessment. Sometimes knowledge, habits and skills to quickly and professionally use the necessary methodological technology for risk assessment is the guarantee of stable existence of a socially responsible enterprise. Sometimes forecasting, building models, setting and implementing measures to minimise risks successfully complements the existing system of social responsibility. It should be noted that also with risk minimisation, another possible strategy is the ability to take risks, if the evaluation criteria of a reliable future situation are favourable. Ability to make the right managerial decisions in conditions of uncertainty, to successfully circumvent troubles that do not correlate with socially responsible behaviour, when risk acquires forms of rationality, prognostication and evaluation of the risk environment is concentrated in the system of man - machine in the form of effective behavioural response in the diyalnysnym approach: to determine the favourable and negative conditions that are made. So, the methodological basis of the prognostic system of social responsibility assessment is formed from the position of risikologiia, belonging to which requires constant readiness to probabilistic changes and calculation of possibilities, openness to different actions and events, positive or negative.
The social responsibility: risk assessment in the digitalisation of finance
Keywords: соціальна відповідальність; ризик; фінанси; цифровізація; технологія; система; social responsibility; risk; finance; digitalisation; technology; system