Определение твердости и трещиностойкойсти конструкций керамики методом индентирования - Башта, А. В. (НТУ "ХПИ", 2010)
Приведено результати випробувань на твердість і тріщиностійкість поверхні зразків оксидної и безкисневої кераміки при індентуванні пірамідою Віккерса. По результах досліджень, для характеристик пошкодження поверхні крихких матеріалів, пропонується використовувати криву пошкоджуваності, що показує як змінюється величина відношення v / c H K1 від довжини тріщини індентування.

The results of hardness and facture strength tests by means of indentation with Vickers’s pyramid of oxide and oxygen-free sample surface of ceramics are given. Out from the results of test it’s suggested to apply the damageability curve for damageability characteristics of brittle materials. Damageability curve shows how changes the value of relation v 1c Н / K per length of indentation crack.
Keywords: конструкционная керамика; спеченный нитрид кремния; горячепрессованный карбид кремния; пирамида Виккерса; трещиностойкость керамики; диаграммы повреждаемости