Методичні вказівки з виконання практичних робіт з навчальної дисципліни "Проектування ливарних цехів та дільниць" - Берлізєва, Тетяна Вікторівна; Петрова, Юлія Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
До реконструкції діючих підприємств належить перебудова існуючих цехів та об'єктів основного та обслуговуючого призначення, пов'язане з удосконаленням виробництва, підвищенням його тех ніко – економічного рівня, спрямоване на збільшення виробничий – них потужностей, поліпшення якості та зміна номенклатури ції в основному без збільшення чисельності працюючих при одночасному покращення умов їх праці і охорони навколишнього середовища. При реконструкції діючих підприємств можливе розширення окремих споруд та ділянок основної , підсобної та обслуговуючої ного призначення у випадках, коли нове високопродуктивне обладнання не може бути розміщене в існуючих будівлях. При реконструкції повинні забезпечуватися: збільшення виробничої потужності цехи насамперед за рахунок усунення диспропорцій у технологічних ланках ; використання маловідходний і безвідходний технологій і гнучких виробництв; скорочення числа робочих місць; підвищення продуктивності праці, зниження матеріаломісткості виробництва та собівартості продукції; підвищення фондовіддачі і покращення інших техніко – економічних показників чинного підприємства.
Keywords: методичні вказівки; розрахунок устаткування плавильної ділянки; проектування складських приміщень; проектування допоміжних служб; розрахунок устаткування стержневого відділення; класифікація цехів