Методи розрахунку і побудови просторових полів ймовірності урбанізації - Виклюк, Я. І.; Гаць, Б. М. (НТУ "ХПІ", 2010)
На прикладі геоінформаційної системи (ГІС) MapInfo приведено методику відбору даних для побудови моделі просторових полів ймовірності урбанізації. Для розрахунку поля ймовірностей було використано нечітку гібридну мережу ANFIS, в результаті навчання сформовані FIS-системи з різними типами функцій приналежності. Апробація методу здійснювалась на основі туристичних містечок Карпатського регіону.

Method of data selection is brought for the construction of model of the spatial fields of urbanization probability. Method based on the example of the geoinformation system (GIS) MapInfo. For the calculation of probability fields the fuzzy hybrid network ANFIS was used. As a result of teaching FIS-systems with the different types of membership functions were formed. Approbation of the method was implemented on the tourist towns of Carpathian region.
Methods of calculations and construction the spatial fields of urbanization probability
Keywords: соціальні системи; геоінформаційні системи; нечітка гібридна мережа; FIS-системи; функції приналежності; GIS; spatial fields of probability; fuzzy hybrid network ANFIS; FIS-system; membership functions