Деякі аспекти створення приладу визначення напрямку на точкові джерела гамма-випромінювання - Литвинов, Юрій Вікторович; Григор’єв, Олександр Миколайович; Білик, Захар Валентинович; Полянський, Микола Єгорович; Сакун, Олександр Валерійович; Марущенко, Володимир Васильович; Чернявський, Ігор Юрійович (НТУ "ХПІ", 2017)
В статті проведено аналіз сучасного стану проблеми визначення напрямку на імпульсне джерело гамма-випромінювання та описано розроблений авторами чотириканальний аналізатор гамма-випромінювання. Детально розглянуто елементи системи реєстрації гамма-квантів з використанням напівпровідникових детекторів на основі CdTe. Визначено їх характеристики, оцінено перспективи використання в приладах визначення напрямку на імпульсні гамма-спалахи.

The article analyzes the current state of the problem of determining the direction of a pulsed source of gamma radiation and describes a four-channel gamma-ray analyzer developed by the authors. The elements of the gamma-ray detection system using semiconductor detectors based on CdTe are considered in detail. Their characteristics are determined, the prospects of using in instruments for determining the direction of pulsed gamma-ray bursts are estimated.
Some aspects of creating device for determining direction on a point source of gamma radiation
Keywords: телурид кадмію; попередній підсилювач; піковий детектор; аналізатор спектру; ДГВ; цифро-аналоговий перетворювач; cadmium telluride; preliminary amplifier; peak detector