Про взаємозв'язок електромагнітних процесів силового трансформатора і нормальних режимів роботи електричних мереж - Хоменко, Ігор Васильович (НТУ "ХПІ", 2017)
Наведена математична модель нормальних режимів електричної мережі у вигляді вузлових рівнянь. За допомогою технології векторних вимірювань такі моделі дозволяють контролювати режими в реальному часі і оцінювати реальний стан електричної мережі. Встановлено взаємозв’язок між електромагнітними процесами силового трансформатора і режимами розподільчої електричної мережі. За допомогою системи синхроних вимірювань отримані добові графіки навантаження силового трансформатора. Проведено узагальнений аналіз експериментальних досліджень, встановлено регулюючий і керуючий ефект роботи трансформатора. При використанні теорії векторного і скалярного потенціалів та умови Лоренца отримана нелінійна математична модель електромагнітних процесів силового трансформатора. Встановлена залежність цієї системи рівнянь від зміни магнітної проникності середовища. Встановлено, що необоротні магнітні втрати обумовлені рухом зв’язаних магнітних доменів, тобто зміною магнітної проникності середовища. Проведено узагальнений аналіз теоретичних і експериментальних досліджень.

A mathematical model of normal modes of an electrical network in the form of nodal equations is given. With the help of vector measurement technology, such models allow you to monitor the modes in real time and evaluate the real state of the electrical network. The relationship between the electromagnetic processes of the power transformer and the modes of the distribution network is established. With the help of a synchronous measurement system, the daily load graphs of a power transformer are obtained. The generalized analysis of experimental studies is carried out, the regulating and control effect of the transformer is established. Using the theory of vector and scalar potentials and the Lorentz condition, a nonlinear mathematical model of the electromagnetic processes of a power transformer is obtained. The dependence of this system of equations on the change in the magnetic permeability of the medium is established. It is established that irreversible magnetic losses are caused by the motion of bound magnetic domains, that is, by a change in the magnetic permeability of the medium. A generalized analysis of theoretical and experimental studies.
On the interconnection of electromagnetic processes of a power transformer and normal modes of operation of electric networks
Keywords: вимірювання векторні; перетворення електромагнітні; модель математична; модель нелінійна; vector measurements; electromagnetic transformations; mathematical model; nonlinear model