Комплаєнс як інноваційна технологія боротьби з корупцією - Сорока, Єлизавета Олександрівна; Кобєлєва, Тетяна Олександрівна; Перерва, Петро Григорович (My University, 2023)
Обгрунтовано, що комплаєнс є управлінською функцією, спрямованою на ведення бізнесу відповідно до чинного законодавства, правил, кодексів та стандартів, встановлених компетентною владою, професійними асоціаціями та внутрішніми документами фінансової установи. Як напрям діяльності комплаєнс націлений на досягнення такого рівня відносин між організації, його клієнтами, контрагентами, партнерами та працівниками, коли ці відносини характеризуються справедливістю, взаємною довірою та співпрацею, наміром не допустити конфлікту інтересів, а також дотримуватися норм застосовного законодавства та положень внутрішніх нормативних актів та розпорядчих документів організації.
Keywords: економічна безпека; комплаєнс; корупція; шахрайство; правові заходи