Асертивність особистості як основа успішної міжособистісної взаємодії у діяльності майбутніх фaхівців - Щіпановська, О. Р.; Васильєва, Ірина Геннадіївна (НТУ "ХПІ", 2012)
Стаття присвячена розгляду сутності та психологічних особливостей феномена асертивності. Також розглядаються різні типи поведінки людей у міжособистісній взаємодії, надаються їх психологічні характеристики. Наводяться основні відмінності прояву цих поведінкових реакцій, принципи та критерії асертивної поведінки. Підкреслюється важливість розвитку у студентів асертивності як конструктивної форми взаємодії у майбутній діяльності економістів.

The article considers the nature and psychological characteristics of the phenomenon of assertiveness. Also discusses the various types of behavior in interpersonal interactions, given their psychological characteristics. The basic differences in the manifestation of these behavioral responses, principles and criteria assertive behavior. Emphasizes the importance of assertiveness in students as constructive forms of interaction in the future work of specialists.
Assertiveness person as a basis for successful interpersonal interaction of future specialists
Keywords: підготовка професійна; підготовка кадрів; підготовка фахівців; економіст; школа вища; поведінка; якості особистісні; спілкування; комунікація