Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з навчальної дисципліни "Фізика діелектриків" - Безпрозванних, Ганна Вікторівна; Кєссаєв, Олександр Геннадійович; Москвітін, Євген Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Діелектрики посідають важливе місце в сучасній електротехніці, електромеханіці, електроенергетиці, радіоелектроніці й інформаційних технологіях. Для розуміння властивостей та кількісної характеристики діелектриків необхідно уявляти процеси, що відбуваються у них під впливом зовнішнього електричного поля, та визначити величини, що визначають перебіг цих процесів. Саме такий підхід реалізовано у методичних вказівках з лабораторного практикуму дисципліни ”Фізика діелектриків”. У представлених методичних вказівках закладено системний підхід із сучасними уявленнями про фізичні процеси при взаємодії електричного поля з діелектриками, а саме: поляризацію, електропровідність, діелектричні втрати, електричну міцність з визначенням електричних параметрів, які пов’язані з відповідними процесами. Дослідження основних фізичних процесів у діелектриках базується на застосуванні сучасної цифрової техніки, зокрема, вимірювача ємності і імітансу, портативного осцилографу. Важливим моментом є візуалізація фізичного процесу поляризації неполярних та полярних діелектриків на підставі отриманих цифровим двоканальним портативним осцилографом у режимі реального часу залежностей між напруженістю електричного поля та вектором поляризації. Застосування рефрактометричного методу у комплексі з вимірюваннями електричної ємності і тангенсу кута діелектричних втрат у діапазоні частоти від 100 Гц до 100 кГц дозволяє оцінити стан рідких діелектриків, у тому числі трансформаторної оливи — охолоджувальної та електроізоляційної рідини потужних силових трансформаторів. Дослідження твердих тонких діелектриків в однорідному та неоднорідному електричному полі дозволяє визначити пробивну напругу
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; фізика; діелектрики; електроенергетика; електроізоляційна техніка