Hybrid optimization for quadcopter drone swarming: combining ant colony and bird flocking strategies - Al-Behadili, Husam; Shuriji, Mushreq Abdulhussain; Jawad, Aqeel Mahmood (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Although, the quadcopter drone systems have significantly impacted the drone industry, they are considered to be complicated due to the nature of cooperation in accomplishing specific missions. The complications come from the way of movements and arranges in flying tasks which need to be guided in a certain way and have the skill of obstacle dodging. In this research, a developed proposal of a hybrid robot biological swarming algorithm introduced a significant enhancement in swarming rules and blended between the leadership and members' movement control. This enhancement comes from combining two major abilities from observing the selected biological swarms. From the bird flocks the quadcopter drone will have the capability of formations, obstacle avoidance, and safe distance keeping while flying while preserving the ability to alter directions and speed. However, due to the lack of ability to guide the quadcopter drones into specified stored locations which limits the potential applications, the use of ant colony swarm inspiration has solved this issue. The developed algorithm is suitable for a wide range of real-time applications such as firefighting in open lands, rescue missions, delivery, and scanning in time of disasters, and agricultural field like air scanning, health status, and irrigation condition.

Незважаючи на те, що системи квадрокоптерних дронів суттєво вплинули на індустрію безпілотників, вони вважаються складними через характер взаємодії під час виконання конкретних місій. Складність зумовлена способом руху та організації польоту під час виконання завдань, які повинні здійснюватися за певними правилами та потребують здатності уникати перешкод. У цьому дослідженні запропоновано вдосконалений гібридний алгоритм біологічного ройового керування роботами, який забезпечує значне покращення правил формування рою та поєднує керування рухом лідера і учасників групи. Це вдосконалення досягнуто шляхом об’єднання двох ключових властивостей, запозичених зі спостережень за біологічними роями. Від зграї птахів квадрокоптерні дрони отримують здатність формувати польотні формації, уникати перешкод і підтримувати безпечну дистанцію під час польоту, зберігаючи при цьому можливість змінювати напрямок і швидкість. Однак через відсутність можливості спрямовувати квадрокоптерні дрони до заздалегідь визначених збережених точок, що обмежує потенційні сфери застосування, цю проблему було вирішено шляхом використання принципів поведінки мурашиних колоній. Розроблений алгоритм придатний для широкого спектра застосувань у реальному часі, таких як гасіння пожеж на відкритих територіях, рятувальні операції, доставка, сканування під час надзвичайних ситуацій, а також для сільського господарства — зокрема аеросканування полів, моніторинг стану рослин та умов зрошення.
Гібридна оптимізація для ройового керування квадрокоптерними дронами: поєднання стратегій мурашиної колонії та зграї птахів
Keywords: robot swarming; biological inspiration; biomimetic; quadcopter drone; hybrid swarming; роїння роботів; біологічне натхнення; біоміметика; квадрокоптерний дрон; гібридне роїння