Міжнародні стандарти фінансової звітності як інструмент нормативно-правового забезпечення операцій з кредитним портфелем банків України - Мордовцев, Олександр Сергійович; Казанський, Максим Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
У статті проаналізовано проблему застосування інформаційно-аналітичного та нормативно-правового забезпечення операцій з кредитним портфелем банку, яка, на сьогоднішній час, є актуальною та центральною для успішного кредитування, а отже й забезпечення повернення наданих позичок та підвищення дохідності кредитних операцій. Виявлено необхідність формування ефективної та дієвої системи інформаційно-аналітичне та нормативно правове забезпечення операцій з кредитним портфелем комерційних банків, основним інструментом якої є міжнародні стандарти фінансової звітності. Визначено, що вимоги сучасного рівня глобалізації досі опереджають затвердженні інтеграційні зміни щодо правил та принципів ведення бухгалтерського та управлінського обліку комерційними банками України. Побудовано на основі проведеного дослідження універсальну, ефективну та дієву систему нормативно-правового регулювання операцій з кредитним портфелем комерційного банку. Доведено, що нормативне регулювання операцій з кредитним портфелем комерційного банку можна схематично представити як ієрархічну схему із 4-х рівнів, де Міжнародні стандарти бухгалтерського обліку та Міжнародні стандарти фінансова звітності представляють основний перший рівень. Виявлено, що згідно з міжнародними стандартами фінансової звітності, надані банками кредити відносяться до категорії фінансових активів, які є одним із видів фінансових інструментів. Проаналізовано інші три рівня системи нормативно-правового регулювання операцій з кредитним портфелем комерційного банку, які є похідними від першого рівня. Зроблено висновок, що для більш ефективної організації обліку необхідно здійснити гармонізацію українського законодавства відповідно до вимог Міжнародних стандартів фінансової звітності, а отже комерційні банки за допомогою такої системи аналітичних показників зможуть проводити постійний моніторинг змін в економічній системі та своєчасно реагувати за допомогою внесення відповідних коректив у разі її незадовільного розвитку подій.

The article analyzes the problem of application of information-analytical and regulatory support of operations with the credit portfolio of the Bank, which is currently relevant and Central to successful lending, and therefore to ensure the return of loans and increase the profitability of credit operations. The necessity of forming an effective and efficient system of information-analytical and legal support of operations with the credit portfolio of commercial banks, the main tool of which is the international financial reporting standards, is revealed. It is determined that the requirements of the modern level of globalization are still ahead of the adoption of integration changes regarding the rules and principles of accounting and management accounting by commercial banks of Ukraine. A universal, effective and efficient system of legal regulation of operations with the credit portfolio of a commercial Bank is built on the basis of the study. It is proved that the regulation of operations with the credit portfolio of a commercial Bank can be schematically represented as a hierarchical scheme with 4 levels, where International accounting standards and International financial reporting standards represent the main first level. It was revealed that according to the international financial reporting standards, loans provided by banks belong to the category of financial assets, which are one of the types of financial instruments. The other three levels of the system of legal regulation of operations with the credit portfolio of a commercial Bank, which are derived from the first level, are analyzed. It is concluded that for a more effective organization of accounting it is necessary to harmonize the Ukrainian legislation in accordance with the requirements of International financial reporting standards, and therefore commercial banks with the help of such a system of analytical indicators will be able to constantly monit or changes in the economic system and respond in a timely manner by making appropriate adjustments in case of unsatisfactory developments.
International financial reporting standards as a tool for regulatory support of operations with the loan portfolio of ukrainian banks
Keywords: комерційний банк; кредитний ризик; банківська операція; commercial bank; credit risk; banking operation