Методичні вказівки до лабораторної роботи "Основи об'єктно-орієнтованого програмування мовою Java" - Колбасін, Вячеслав Олександрович; Сидоренко, Ганна Юріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Поява комп'ютерних мереж змінило стиль та методи сучасного програмування. Сучасні програми створюються так, щоб їх можна було виконувати на будь-якій платформі та швидко змінювати під конкретні вимоги замовника. Для досягнення цього були створені, так звані керовані мови програмування, до яких відносяться мова програмування Java та група мов, що поєднані використанням платформи .Net. Ці мови поєднує двостадійна компіляція: спочатку в тимчасовій байт-код, а потім – до машинного коду платформи, на якій виконується програма, за рахунок цього забезпечується кросплатформеність. Програми, які написані на мові програмування Java, можуть виконуватися на переважній більшості сучасних комп'ютерів та пристроїв, що переносяться, тому знання цієї мови дозволяє вирішувати велику кількість практичних задач. Але сама мова програмування не є дуже простою. У Java суттєво змінено модель об'єктно-орієнтованого програмування, що викликає певні складності при переході з мови програмування С++. Методичні вказівки містять опис принципів побудови мови програмування Java, головні відмінності між мовами С++ та Java, а також опис найбільш популярного інтегрованого середовища розробки Eclipse. Завдання на лабораторну роботу є наближеним до практики та відображає частину циклу розробки прикладного застосування. Метою роботи є ознайомлення з середовищем розробки Eclipse та створення програми, що реалізує контейнер об'єктів.
Keywords: методичні вказівки; інформаційні технології; комп'ютерні системи; програмне забезпечення; оператори; масиви; класи; прості типи даних