Технології створення продуктивного освітнього середовища в системі професійної підготовки - Голікова, Оксана Миколаївна; Мирошниченко, Вікторія Марківна; Буйвол, Олег Вікторович (Громадська наукова організація "Всеукраїнська асамблея докторів наук з державного управління", 2024)
У статті проаналізовано особливості проектування продуктивного освітнього середовища закладу вищої освіти з урахуванням багатоаспектності та багаторівневості процесу професійної підготовки. Уточнено сутність понять «освітнє середовище», «освітній простір», «інформаційно-освітнє середовище». З’ясовано, що продуктивне освітнє середовище являє собою цілісну педагогічну систему, яка інтегрує в собі сучасні інноваційні освітні технології, інформаційні освітні ресурси, засоби управління освітнім процесом; психолого-педагогічні умови, що сприяють творчому саморозвиткові й формують установки на розвиток креативного потенціалу здобувачів. Характерною особливістю продуктивного освітнього середовища визначено цілеспрямований педагогічний вплив на особистість шляхом активізації внутрішньо особистісних факторів (увага, інтерес, прагнення, мотиви тощо), що передбачає превалювання співробітництва, задоволення потреб та підтримку домінанти творчості у майбутнього фахівця. Обгрунтовано, що концептуальною основою проектування продуктивного освітнього середовища є взаємоінтеграція навчальної та професійної діяльності здобувачів шляхом відтворення у змісті, формах і методах навчальної діяльності реальних професійних проблем з метою формування професійної компетентності. Доведено перспективність впровадження практико-орінтованого підходу у систему професійної підготовки як сучасної методологічної бази проектування освітнього середовища. Проаналізовано теоретико-практичні аспекти впровадження технології тьюторингу, проектної технології та коуч–технології як таких, що сприяють формуванню суб'єкт-суб'єктної взаємодії учасників освітнього процесу на засадах партнерства, активному засвоєнню знань, їх поглибленню і систематизації, стимулюють потребу в освітній та професійній самоідентифікації та особистісному самовираженні.

The article analyzes the features of designing a productive educational environment of a higher education institution, taking into account the multifaceted and multilevel process of professional training. The essence of the concepts "educational environment", "educational space", "informational and educational environment" has been clarified. It was found that a productive educational environment is a holistic pedagogical system that integrates modern innovative educational technologies, informational educational resources, means of managing the educational process; psychological and pedagogical conditions that contribute to creative self-development and form attitudes to the development of the creative potential of students. A characteristic feature of a productive educational environment is a purposeful pedagogical influence on the individual through the activation of intra-personal factors (attention, interest, aspirations, motives, etc.), which implies the prevalence of cooperation, satisfaction of needs and support of the dominant creativity in the future specialist.It is substantiated that the conceptual basis of the design of a productive educational environment is the mutual integration of educational and professional activities of students by reproducing in the content, forms and methods of educational activities real professional problems with the aim of forming professional competence. The perspective of introducing a practice-oriented approach into the professional training system as a modern methodological base for designing an educational environment has been proven. The theoretical and practical aspects of the introduction of tutoring technology, project technology and coach technology are analyzed as those that contribute to the formation of subject-subject interaction of participants in the educational process on the basis of partnership, active assimilation of knowledge, its deepening and systematization, stimulate the need for educational and professional self-identification and personal self-expression.
Technologies for creating a productive educational environment in the vocational training system
Keywords: професійна підготовка; продуктивне освітнє середовище; практико-орієнтований підхід; освітні технології; professional training; productive educational environment; practice-oriented approach; educational technologies