Методичні вказівки до самостійної роботи з освітнього компоненту "Промислова мікробіологія та санітарія" - Стрілець, Оксана Петрівна; Стрельников, Леонід Семенович; Овсяннікова, Тетяна Олександрівна; Спиридонов, Сергій Володимирович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Освітній компонент «Промислова мікробіологія та санітарія» входить до обов’язкової частини навчального плану підготовки здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальності І8 «Фармація (за спеціалізаціями)» спеціалізації І8.02 «Промислова фармація» за освітньою програмою «Промислова фармація» для 3 курсу денної та заочної формами навчання. Метою викладання освітнього компонента «Промислова мікробіологія та санітарія» є формування у здобувачів вищої освіти системних знань про світ мікроорганізмів, хімічний склад, будову, функцію мікро- та макромолекул у мікробних клітинах, використання мікроорганізмів як біообєкту у технологіях та промисловому виробництві фармацевтичних препаратів (антибіотиків, вакцин, бактеріофагів, лікувально-профілактичних сироваток, ферментів, гормонів, бактеріальних діагностичних препаратів та інше); засвоєння суті імунних процесів і шляхів створення біологічних препаратів для профілактики та лікування інфекційних і інших захворювань; вивчення методів селекції штамів-продуцентів біологічно активних речовин; технологій отримання фармацевтичних, біологічних і інших препаратів та методів визначення їх активності; засвоєння основ промислової санітарії і оволодіння методами організації санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму при виготовленні та зберіганні лікарських препаратів згідно з існуючими державними вимогами та нормами; створення бази, яка визначає фахові компетентності, результати навчання і професійну ерудицію магістра промислової фармації. Методичні вказівки розроблені для самостійної роботи здобувачів, для покращення теоретичних знань з освітнього компоненту «Промислова мікробіологія та санітарія», який є складовою частиною Єдиного державного кваліфікаційного іспиту Етап 1 «Крок 1». Тестові завдання, структуровані за темами лабораторних занять, слугуватимуть фундаментом для успішного складання інтегрованого тестового іспиту «Крок 1» з освітнього компоненту «Промислова мікробіологія та санітарія».
Keywords: методичні вказівки; поживні середовища; мікроорганізми; мікробна контамінація лікарських засобів; промислова санітарія; штам-продуценти; нормобіотики; процеси бродіння