Методичні вказівки до лабораторної роботи "Дослідження ефективності віброізоляції" - Васьковець, Людмила Антонівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
Інтенсифікація сучасного виробництва сприяє широкому впровадженню технологічних процесів та обладнання, що є джерелами механічних коливань різної частоти, а отже, супроводжується збільшенням рівнів вібраці на робочих місцях. Вібрація залежно від тривалості, інтенсивності дії, частоти, а також умов праці викликає стійкі патологічні зміни нервової системи, опорно-рухового апарата, кровоносної системи та інші зрушення стану організму. Характерними рисами шкідливого впливу вібрації на людину є зміни у функціональному стані: підвищена втома, збільшення часу моторної реакції, порушення вестибулярної реакції. Реєструються зміни функції щитовидної залози, сечостатевої системи, шлунково-кишкового тракту. Тривалий вплив вібрації призводить до функціональної перебудови кісткової тканини, регіональному остеопорозі, кистоподібних утвореннях у кістках, хронічних переломів, можуть відбуватися необернені зміни організму, що приводять до інвалідності. Сучасні дослідження розглядають вібрацію як значний стрес-фактор, що має негативний вплив на психомоторну працездатність, емоційну сферу і розумову діяльність людини, що підвищує ймовірність виникнення різних захворювань і нещасних випадків. Отже, в умовах зростаючого використання обладнання, що створює вібрацію, важливим кроком у збереженні здоров’я працівників є додержання норм виробничої безпеки. Мінімальні вимоги щодо безпеки та захисту здоров’я працівників від ризиків, пов’язаних з дією вібрації окреслені в Директиві Європейського Парламенту та Ради 2002/44/ЄС. Вони стосуються правил для роботодавців щодо оцінки ризиків, пов’язаних з вібрацією, та впровадження заходів для зменшення або усунення цих ризиків. В рамках наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу у березні 2023 р. Міністерством юстиції України зарєєстрований за № 535/39591 розроблений МОЗ України наказ «Про затвердження Граничних та робочих рівнів виробничої вібрації та Порядку проведення оцінки рівня небезпеки впливу вібрації на працівника». Граничні та робочі рівні виробничої вібрації встановлюють значення граничної та діючої експозиції для локальної та загальної вібрації, що впливає на працівників у процесі роботи. Вони поширюються на всі види трудової діяльності, при яких працівники зазнають або можуть зазнавати впливу механічної вібрації у процесі роботи. Порядок проведення оцінки рівня небезпеки впливу вібрації на працівника визначає механізм проведення оцінки рівня небезпеки впливу вібрації на працівника. Проведення оцінки забезпечує роботодавець шляхом спостереження за конкретними робочими операціями з урахуванням відповідної інформації про очікувану амплітуду вібрації, створюваної обладнанням, або його певним типом, що застосовується під час робочого процесу, в тому числі інформації, що вказується виробником у технічній документації до обладнання. Ці документи передбачають додержання вимог ДСТУ EN ISO 5349-1:2005 «Вібрація механічна. Вимірювання та оцінювання впливу на людину локальної вібрації. Частина 1. Загальні вимоги (EN ISO 5349-1:2001, IDT)» та ДСТУ EN ISO 5349-2:2005 «Вібрація механічна. Вимірювання та оцінювання впливу на людину локальної вібрації. Частина 2. Практична настанова з вимірювання на робочому місці (EN ISO 5349-2:2001, IDT)». Означені документи разом з чинними на Україні в галузі безпеки праці за умов впливу вібрації мають сприяти додержанню конституційних прав робітників на безпеку і охорону здоров’я на робочому місці. Мета роботи - ознайомитися з принципами визначення вібрації та гігієнічної її оцінки, методами захисту від неї; оволодіти методикою дослідження параметрів вібрації й ефективності віброізоляції на прикладі лабораторної вентиляційної установки.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; віброізоляція; ефективність віброізоляції; виробнича санітарія; вібрація