Методичні засади моніторингу показників енергетичної безпеки в діяльності бізнес-структур - Кобєлєва, Тетяна Олександрівна; Перерва, Петро Григорович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті доведено, що система моніторингу енергетичної безпеки бізнес-структур представляє собою ефективний засіб для спостереження і забезпечення нормального функціонування різного роду економічних об'єктів та процесів. Ця економічна категорія давно і в достатньо широко використовується в сфері виробничо-підприємницької діяльності промислових підприємств. Для підвищення ефективності економіки поряд з реформами, проведеними на макрорівні, необхідно реформувати діяльність окремих підприємств як суб'єктів мікрорівня. При цьому визначається роль і значення управлінської складової функціонування промислових підприємств, заснованої на аналізі одержуваної підприємством інформації і моніторингу виробничих, збутових і управлінських процесів. Розроблено методичний підхід до проведення моніторингу енергетичної безпеки бізнес-структур. Запропоновано аналітичну моніторингову функцію, яка на може бути достатньо об'єктивною, щоб відобразити буття економічної безпеки на підприємстві. Розглянуто теоретичні та методичні засади моніторингу енергетичної безпеки, основу яких складають виробничі, комерційні та фінансові показники роботи підприємства. Існуючі системи моніторингу розглядають його можливості надзвичайно широко, включаючи антикризовий, екологічний, фінансовий, інноваційний ті інші види моніторингу. Доведено, що теорія і практика економічного моніторингу недостатньо висвітлює його можливості по відношенню до виробничо-комерційної діяльності. Запропонована змістовна послідовність етапів моніторингу фінансової та виробничо-комерційної діяльності промислового підприємства. Доведено, що оцінка підприємством своїх комерційних можливостей, стану свого цільового ринку, кон'юнктурних зрушень на ньому, визначення на ринку своєї позиції відносно товарів-аналогів та товарів-субститутів та визначення можливих перспектив і напрямків інноваційного розвитку досить ефективно можна проводити з використанням принципів і методів економічного моніторингу. Розроблено методичні положення моніторингу енергетичної безпеки промислового підприємства з використанням моніторингової функцій. Пропонована функція визначена в інтервалі [-1; +1] і через її нелінійність з'являється можливість відстежити градієнт зміни результатів енергетичної безпеки підприємства. Розмір цієї зміни і покладено в основу моніторингу рівня енергетичної безпеки промислового підприємства.

The article proves that the energy security monitoring system of business structures is an effective tool for monitoring and ensuring the normal functioning of various types of economic objects and processes. This economic category has been used for a long time and quite widely in the field of production and business activity of industrial enterprises. In order to increase the efficiency of the economy, along with the reforms carried out at the macro level, it is necessary to reform the activities of individual enterprises as subjects of the micro level. At the same time, the role and significance of the management component of the functioning of industrial enterprises is determined, based on the analysis of the information received by the enterprise and the monitoring of production, sales and management processes. A methodical approach to monitoring the energy security of business structures has been developed. An analytical monitoring function is proposed, which can be sufficiently objective to reflect the existence of economic security at the enterprise. The theoretical and methodical foundations of energy security monitoring, which are based on production, commercial and financial performance indicators of the enterprise, are considered. Existing monitoring systems consider its possibilities extremely broadly, including anti-crisis, environmental, financial, innovative and other types of monitoring. It is proven that the theory and practice of economic monitoring does not sufficiently illuminate its possibilities in relation to industrial and commercial activity. A meaningful sequence of stages of monitoring financial and production and commercial activity of an industrial enterprise is proposed. It has been proven that an enterprise's assessment of its commercial opportunities, the state of its target market, economic changes in it, the determination of its position on the market in relation to similar goods and substitute goods, and the determination of possible prospects and directions of innovative development can be carried out quite effectively using the principles and methods of economic monitoring. Methodical provisions for monitoring the energy security of an industrial enterprise have been developed. with the use of monitoring functions. The proposed function is defined in the interval [-1; +1] and due to its non-linearity, it becomes possible to track the gradient of changes in the energy security results of the enterprise. The size of this change is the basis for monitoring the level of energy security of an industrial enterprise.
Methodological principles of monitoring indicators of energy security in the activities of business structures
Keywords: система моніторингу; моніторингова функція; моделі моніторингу; monitoring system; monitoring function; monitoring models