Оцінка стану атмосферного повітря в межах функціональних зон національного природного парку "Вижницький" - Масікевич, Андрій Юрійович; Колотило, Михайло Петрович; Яремчук, Валерій Миколайович (НТУ "ХПІ", 2018)
Використано метод визначення концентрації аероіонів для оцінки екологічного стану атмосфери різних функціональних зон об’єкту природно-заповідного фонду України. Показано, що заповідна зона національного природного парку "Вижницький" характеризується високим вмістом легких негативних аероіонів, дещо поступається за даним показником територія зони стаціонарної рекреації і мінімальне значення зафіксовано в господарській зоні заповідного об’єкту. Встановлено сезонну залежність величини показника уніполярності різних функціональних зон територій природно-заповідного фонду.

A method for determining the concentration of aeroions for assessing the environmental state of the atmosphere of various functional zones of the object of the nature reserve fund of Ukraine has been used. The degree of ionization of the air was determined by the number of positive and negative polarity ions in one cubic centimeter of air using the MAS-01 air ion counter. According to the results of the measurement, the unipolarity index was calculated. According to the existing standards, the normalized value of this indicator is in the range 0,4 ≤ U ≤1,0.
Estimation of the state of atmospheric air in the functional zones of the national nature park "Vyzhnytsky"
Keywords: заповідні території; аероіони; показник уніполярності; забор проб; protected areas; air ions; unipolarity index