Електромагнітно-акустичні перетворювачі для контролю довгомірних виробів луна-дифракційним методом - Сучков, Григорій Михайлович; Ноздрачова, Катерина Леонідівна (НТУ "ХПІ", 2009)
Розроблено метод, який дозволяє підвищити надійність виявлення дефектів пакетами об'ємних хвиль. За його допомогою можна виявляти внутрішні дефекти поздовжнього типу в стрижнях незалежно від їхнього розташування в перетині, їх форми та матеріалу заповнення за допомогою використання ефектів дифракції. Експериментально підтверджено роботу даного методу за допомогою сконструйованих ЕМА перетворювачів для контролю стрижнів з феро- і немагнітних матеріалів різної форми перетину.

The method which allows to raise reliability of revealing of defects packages of volume waves is developed. By the instrumentality of this method it is possible to reveal internal longitudinal defects in rods irrespective of their arrangement in section, their form and a material of filling by the instrumentality of use of effects of diffraction. Work of the given method by the instrumentality of designed ЕМА converters for the control rods with fero - and nonmagnetic materials of the different form of section is experimentally confirmed.
Keywords: дефектоскопія; дефекти; ЕМА перетворювач; контроль стрижнів; ефекти дифракції; безконтактні методи