Зміни в поведінці українських споживачів в умовах кризи: адаптація брендів до нових потреб та очікувань - Райко, Діана Валеріївна (Міжнародний класичний університет імені Пилипа Орлика, 2025)
Поведінка споживачів у кризових умовах зазнала значних змін. За цих умов бренди намагаються якнайшвидше змінити свою тактику з новими вимогами. Це підкреслює необхідність визначення того, як бренди адаптуються до нових смаків споживачів України та який метод є найбільш ефективним, коли стикається з глибокою нестабільністю. Мета. Виявити риси змін у поведінці українських споживачів за умов кризи та проаналізувати, як бренди пристосовують свої стратегії відповідно до нових потреб, сподівань і цінностей споживачів. Методи. Методами дослідження є аналіз та синтез, індукція та дедукція, побудова графіків, діаграм для візуалізації даних і виявлення трендів. Результати. Визначено сутність та чинники, що впливають на споживчу поведінку. Досліджено теоретичні підходи до вивчення споживчої поведінки в умовах кризи. Акцентовано увагу на теоріях пристосування брендів до змін у споживчих настроях, котрі допомагають зрозуміти, як бренди можуть адаптувати свої стратегії та комунікації до змін у споживчих настроях. Досліджено нові потреби, пріоритети та очікування споживачів в умовах війни та економічної невизначеності. З’ясовано, які адаптаційні стратегії використовують українські та міжнародні бренди на ринку України, що демонструють гнучкість та здатність до швидкого пристосування. Охарактеризовано зв’язок між поведінкою споживачів та стратегіями бренду. Проведений аналіз споживчих настроїв в Україні під впливом економічної нестабільності, обумовлений економічною нестабільністю, високими інфляційними та девальваційними очікуваннями, а також зниженням готовності до великих покупок. Запропоновано напрями щодо ефективної взаємодії брендів зі споживачами в умовах невизначеності. Висновки. У висновках зазначено, що успішна адаптація бренду вимагає глибокого розуміння емоційного добробуту, цінностей споживачів, які можуть виступати як основа для розробки гнучких маркетингових стратегій, здатних гарантувати стабільність брендів, навіть у періоди сильних соціальних потрясінь.

Consumer behavior during times of crisis is undergoing significant changes. In these conditions, brands are attempting to alter their tactics to meet new needs rapidly. This highlights the necessity to ascertain how brands adjust to the new preferences of the Ukrainian consumer and what methods are most efficient amidst profound instability. Purpose. To pinpoint the characteristics of shifts in Ukrainian consumer behavior throughout the crisis and analyze how brands are adjusting their strategies to accommodate the fresh needs, expectations, and values of consumers. Methods. Research methods include analysis and synthesis, induction and deduction, graphing, diagrams for data visualization and trend detection. Results. The essence and influences on consumer behavior are defined. Theoretical methods for examining consumer behavior amidst crises are investigated. The emphasis is on theories of brand adjustment to changes in consumer feeling, aiding in the understanding of how brands can modify their strategies and communications. Fresh needs, priorities, and expectations of consumers during war and economic instability are considered. Adaptation techniques of Ukrainian and global brands within the Ukrainian market, showcasing agility and rapid adaptation, are identified. The link between consumer behavior and brand tactics is established. A review of consumer sentiment in Ukraine influenced by economic uncertainty is carried out, due to economic instability, high inflation, and devaluation expectations, alongside a decrease in willingness for large acquisitions. The author suggests avenues for effective engagement of brands with consumers amid unpredictability. Conclusions. The article concludes that successful brand adaptation necessitates a profound understanding of emotional well-being and consumer values, serving as a foundation for formulating flexible marketing strategies that can ensure brand stability, even during periods of serious social unrest.
Сhanges in the behavior of ukrainian consumers in the crisis: adapting brands to new needs and expectations
Keywords: споживчі потреби; споживча поведінка; невизначеність; емоційний брендинг; пріоритети; локальність; маркетингові кампанії; стратегія; гнучкість; consumer needs; consumer behavior; uncertainty; emotional branding; priorities; localization; marketing campaigns; strategy; flexibility