Дослідження відцентрових дробарок у напівпромислових (полігонних) умовах на залізистих кварцитах Криворізького залізорудного басейну - Божик, Денис Пилипович; Сокур, Микола Іванович; Білецький, Володимир Стефанович; Орловський, Віталій Миколайович (Державне підприємство "Українська геологічна компанія", 2025)
Результати. Встановлено залежність технологічних показників дроблення й енергетичних параметрів роботи відцентрової дробарки ЦД-50 на залізистих кварцитах Криворізького залізорудного басейну у напівпромислових (полігонних) умовах від частоти обертання розгінного ротора. Наукова новизна. Отримано залежності ступеня дроблення, середньозваженої крупності продуктів дроблення, масової частки у дробленому продукті класів крупності –10,0; –5,0; –1,0 мм, а також споживаної дробаркою потужності на холостому ходу при швидкості вильоту дробленого зерна 180 м/с і при максимальній продуктивності дробарки від частоти обертання розгінного ротора. Практична значущість. Встановлено, що зі збільшенням частоти обертання розгінного ротора зростає вихід класів –5,0; –10 мм, ступінь дроблення матеріалу та зменшується середньозважена крупність дробленого продукту. Середньозважена крупність при цьому скорочується від 13,0 до 2,3 мм, а ступінь дроблення зростає від 4 до 24,0; причому простежується тенденція до зниження кратності дроблення при підвищенні продуктивності. Як випливає з аналізу результатів випробувань, максимальний приріст класу –5,0 мм сягнув 85,6 %, класу –10,0 мм становив 85,8 % при максимальній частоті обертання ротора 1200 хв¯¹ та продуктивності 30,0 т/год. Також встановлено, що споживана приводом потужність зі збільшенням частоти обертання ротора зростає від 26 до 185 кВт при навантаженні 30 т/год, а на холостому ходу – від 10,0 до 40,0 кВт. Питома витрата електроенергії без урахування ступеня дроблення змінюється від 0,8 до 6,0 кВт∙год/т вихідного живлення. Одержані дані практично уможливлюють вибір раціонального швидкісного режиму роботи відцентрово-ударної дробарки для одержання запланованих технологічних показників дроблення залізистих кварцитів Криворізького залізорудного басейну та надають можливість співвідношення їх з енергетичними параметрами роботи дробарки.

The dependence of the technological indicators of crushing and energy parameters of the operation of the centrifugal crusher CD-50 on ferruginous quartzites of the Kryvyi Rih iron ore basin in semi-industrial (testing ground) conditions on the speed of rotation of the accelerating rotor was established. Scientific novelty. The dependences of the degree of crushing, the weighted average size of the crushing products, the mass fraction in the crushed product of the size classes –10.0 mm; –5.0 mm; –1.0 mm, as well as the power consumed by the crusher at idle speed at a crushed grain exit speed of 180 m/s and at maximum crusher productivity on the speed of rotation of the overrunning rotor were obtained. Practical significance. It was determined that with an increase in the speed of the accelerating rotor, the output of classes –5.0; –10. mm increases, the degree of crushing of the material increases, and the weighted average size of the crushed product decreases. The weighted average size decreases from 13.0 to 2.3 mm, and the degree of crushing increases from 4 to 24.0; moreover, there is a tendency to reduce the crushing ratio with increasing productivity. As follows from the analysis of the test results, the maximum increase in the class –5.0 mm reached 85.6%, the class –10.0 mm was 85.8% at a maximum rotor speed of 1200 min¯¹ and a productivity of 30.0 t/h. It was also found that the power consumed by the drive with increasing rotor speed increases from 26 to 185 kW at a load of 30 t/h, and at idle – from 10.0 to 40.0 kW. The specific electricity consumption without taking into account the degree of crushing varies from 0.8 to 6.0 kW∙h/t of output power. The data obtained practically make it possible to choose a rational speed mode of operation of the centrifugal impact crusher to obtain the planned technological indicators for crushing of ferruginous quartzites of the Kryvyi Rih iron ore basin and provide an opportunity to correlate them with the energy parameters of the crusher.
Research of centrifugal crushers in semi-industrial (testing ground) conditions on ferruginous quartzites of the Kryvyi Rih iron ore basin
Keywords: криворізькі залізисті кварцити; дроблення; відцентрово-ударна дробарка; режимні параметри; технологічні показ ники дроблення; споживана потужність; Kryvyi Rih ferruginous quartzites; crushing; centrifugal impact crusher; operating parameters; technological indicators of crushing; power consumption