Семантическая аномалия и мифопоэтическая семантика в лирических текстах А. А. Тарковского - Суханова, Татьяна Евгеньевна; Крысенко, Татьяна Васильевна (Видавничий дім "Гельветика", 2021)
Статья посвящена исследованию лирических текстов А. Тарковского в аспекте реализуемой в них мифопоэтической семантики. В статье установлена связь мифопоэтической семантики как проекции в поэтическом тексте символов, образов, мотивов традиционной мифологии и мифологической модели мира с важнейшими семантическими характеристиками поэтической речи. Показано, что, с одной стороны, мифопоэтическая семантика может быть источником аномалий, а с другой стороны, что аномалии, представленные в поэтических текстах, приводят к актуализации мифопоэтической семантики.

Статтю присвячено дослідженню ліричних текстів О. Тарковського в аспекті реалізованої в них міфопоетичної семантики. У статті установлено зв’язок міфопоетичної семантики як проекції в поетичному тексті символів, образів, мотивів традиційної міфології та міфологічної моделі світу з найважливішими семан тичними характеристиками поетичного мовлення. З’ясовано, що, з одного боку, міфопоетична семантика може бути джерелом аномалій, а з іншого боку, аномалії, наведені в поетичних текстах, викликають актуалізацію міфопоетичної семантики.

The article is devoted to the study of the lyrics of A.A. Tarkovsky as for mythological and poetic semantic aspects. The links between mythological and poetic semantics as projected symbols, characters, motives of traditional mythology in poetic texts and mythological model of the world with important semantic characteristics of poetic speech are defined and grounded. It is shown, on one hand that mythological and poetic semantics may cause anomalies and, on the other hand, that these anomalies present in poetic texts bring to actualization of mythological and poetic semantics.
Семантична аномалія та міфопоетична семантика в ліричних текстах О. О. Тарковського
Semantic anomaly and mythological and poetic semantics in the lyrical poetry of A. A. Tarkovsky
Keywords: мифопоэтическая семантика; семантическая аномалия; поэтический дискурс; модель мира; міфопоетична семантика; семантична аномалія; поетичний дискурс; модель світу; mythological and poetic semantics; semantic anomaly; poetic discourse; world model