Основи розробки та експлуатації нафтових і газових родовищ – екологічна складова дослідження кислотного гідравлічного розриву пласта - Лижнюк, Олександр Павлович; Михайловська, Олена Володимирівна; Бухкало, Світлана Іванівна; Агейчева, Олександра Олександрівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У матеріалах статті розглянуті приклади з огляду сучасних технологій дослідження можливостей захисту навколишнього середовища інтегрованих процесів сталого розвитку кислотного гідравлічного розриву пласта. Вплив на склад гірських порід відбувається не тільки завдяки високому тиску та швидкості закачування рідини для розриву пласта, але й завдяки хімічним реакціям кислоти з породами. Кислотна обробка породи використовується як у карбонатних породах, так і в пісковиках. У пісковиках кислотна обробка матриці спрямована на розчинення частинок, що забруднюють привибійну зону пласта та перфорацій. Теоретично, кислота фільтрується в пористе середовище, розчиняючи тверді частинки в каналах пор, які перешкоджають потоку пластової рідини, тому кислота розчиняє частинки в порах, каналах пор та вздовж поверхонь пор. The materials of the article consider examples from a review of modern technologies for studying the environmental protection possibilities of integrated processes of sustainable development of acid hydraulic fracturing. The impact on the composition of rocks occurs not only due to the high pressure and speed of injection of the fracturing fluid, but also due to chemical reactions of the acid with the rocks. Acid treatment of the rock is used in both carbonate rocks and sandstones. In sandstones, acid treatment of the matrix is aimed at dissolving particles that pollute the bottomhole zone of the formation and perforations. Theoretically, the acid is filtered into the porous medium, dissolving solid particles in the pore channels that impede the flow of formation fluid, so the acid dissolves particles in the pores, pore channels and along the pore surfaces. Data analysis in geology as an environmental component of acid hydraulic fracturing was carried out taking into account step-by-step action algorithms in accordance with the developed regulatory and technical documentation.
Fundamentals of oil and gas field development and operation – ecological component study of acid hydraulic fracturing
Keywords: геохімія нафти; геохімія пластових вод; інноваційні нафтогазові технології; експлуатація родовищ вуглеводнів; кислотний гідравлічний розрив пласта; geochemistry of oil; geochemistry formation waters; innovative oil and gas technologies; modeling of oil and gas deposits; processing of geological data