Стійкість металоконструкції рами палетного стеллажу - Рубашка, Володимир Петрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Розглянуто питання аналізу стійкості рам збірно-розбірних палетних стелажів. Метою роботи є проведення досліджень стійкості рами, що є одним із основних конструктивних елементів металоконструкції всього палетного стелажу. Для цього розроблена комбінована розрахункова схема металоконструкції, що містить 3-мірні суцільні тіла, тонкостінні оболонкові конструкції та балкові структури. Схема враховує особливості конструкції стойок, розкосів рами, підп'ятників, а також основні конструктивні особливості болтових з'єднань, що зв'язують ці елементи. Як метод дослідження пропонується кінцево-елементний підхід, що дозволяє повною мірою врахувати всі конструктивні особливості складових елементів та характер їх з'єднання у збірно-розбірній конструкції. Було проведено дослідження впливу болтових з'єднань розкосів зі стійками на стійкість як окремої стійки, так і всієї рами. Проведено аналіз різних типів розкісних систем на сталість металоконструкції рами.

The issues of analyzing the stability of frames of prefabricated pallet racks are considered. The purpose of the work is to conduct research on the stability of the frame, which is one of the main structural elements of the metal structure of the entire pallet rack. For this purpose, a combined design scheme for metal structures has been developed, containing 3-dimensional solid bodies, thin-walled shell structures and beam structures. The diagram takes into account the design features of the racks, frame braces, thrust bearings, as well as the main design features of the bolted connections connecting these elements. A finite element approach is proposed as a research method, allowing to fully take into account all the design features of the constituent elements and the nature of their connection in a prefabricated structure. Studies have been conducted of the effect of bolted connections of braces with racks on the stability of both an individual rack and the entire frame. An analysis of various types of bracing systems for the stability of the metal frame structure was carried out.
Stability of metal structure of pallet racking frame
Keywords: металоконструкції; палетні стелажі; розрахункові схеми; метод кінцевих елементів; коефіцієнт стійкості; болтове з'єднання; metal structures; pallet racks; design diagram; stability coefficient; finite element method; bolted connection