Модель узагальненого представлення темпоральних знань для задач підтримки управлінських рішень - Чала, Оксана Вікторівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
Предметом дослідження є процеси побудови та використання темпоральних знань, які визначають порядок реалізації управлінських рішень в рамках організаційного управління. Мета полягає в розробці моделі представлення темпоральних знань для визначення послідовності управляючих дій у часі в рамках управлінського рішення з урахуванням рівня організаційної ієрархії, на якому реалізуються ці дії. Для досягнення цієї мети вирішуються задачі структуризації факторів, що визначають відмінності представлення та використання темпоральних знань, а також розробки узагальненої моделі темпоральних знань для підтримки управлінських рішень. Показано, що ключові відмінності темпоральних залежностей від каузальних пов'язані із використанням комбінації формальних і неформальних знань виконавців щодо причинно-наслідкових залежностей між управляючими діями у складі управлінського рішення для побудови послідовності дій у часі, а також ймовірнісними властивостям темпоральних відношень. Запропоновано модель узагальненого представлення темпоральних знань, призначену для підтримки управлінських рішень. Модель містить у собі множину узагальнених фактів, а також темпоральні та ієрархічні відношення між цими фактами. Факти відображають відомі стани об'єкту управління. Кожен узагальнений факт формується на основі кон’юнкції елементарних фактів. Елементарний факт задає значення певної властивості об'єкту управління. Темпоральні відношення визначають послідовність фактів у часі. Рівень організаційної ієрархії щодо фактів задається з використанням логічних операцій. У практичному плані запропонована модель орієнтована на побудову темпоральної бази знань. Вивід на такій базі знань дає можливість визначити ймовірні послідовності управляючих дій, які приводять до послідовності переходів між станами, що дозволяють досягти цільового стану об'єкту управління. Це дає можливість сформувати набір можливих альтернативних варіантів реалізації управлінського рішення в разі виникнення аномальних станів об'єкта управління.

The subject of the research is the processes of building and using temporal knowledge, which determine the order of implementation of managerial decisions within the framework of organizational management. The goal is to develop a temporal knowledge representation model to determine the sequence of control actions over time as part of a management decision, taking into account the level of the organizational hierarchy at which these actions are implemented. To achieve this goal, the problems of structuring the factors determining the differences in the presentation and use of temporal knowledge, as well as the development of a generalized model of temporal knowledge to support managerial decisions, are solved. It is shown that the key differences between temporal and causal dependencies are associated with the use of a combination of formal and informal knowledge of performers about causal relationships between control actions as part of a management decision to build a sequence of actions in time, as well as the probabilistic properties of temporal relationships. A generalized model of temporal knowledge is proposed, designed to support managerial decisions. The model includes many generalized facts, as well as a set of temporal and hierarchical relationships between these facts. Facts reflect known states of the control object. Each generalized fact is formed on the basis of a conjunction of elementary facts. An elementary fact sets the value of a certain property of a control object. Temporal relationships determine the sequence of facts over time. The organizational hierarchy level for facts is set using logical operations. In practical terms, the proposed model is focused on building a temporal knowledge base. Conclusion based on such a knowledge base makes it possible to determine the probable sequence of control actions that lead to a sequence of transitions between states, which allows achieving the target state of the control object. This makes it possible to form a set of possible alternative options for implementing a managerial decision in the event of abnormal conditions of the control object.
Model of generalized representation of temporal knowledge for tasks of support of administrative decisions
Keywords: темпоральні правила; логічні факти; послідовність станів об’єкту управління; temporal rules; logical facts; the sequence of states of the control object