Цифрові HR-платформи як інструмент управління продуктивністю крос-функціональних команд в умовах гібридної зайнятості - Коптєва (Фадєєва), Ганна Миколаївна (Закарпатський угорський інститут імені Ференца Ракоці ІІ, 2026)
У статті досліджено управління продуктивністю крос-функціональних команд у сучасних організаціях за умов гібридної зайнятості та застосування цифрових HR платформ. Зосереджено увагу на комплексному підході, який поєднує ідентифікацію ризиків продуктивності, класифікацію управлінських механізмів цифрових HR-платформ та практичні інструменти для оцінки ефективності команд у реальному часі. Визначено основні проблемні зони, характерні для гібридного формату роботи: фрагментація інформації, недостатня прозорість ролей, низька залученість учасників та обмежена адаптивність до змін робочого середовища. Запропоновано класифікацію управлінських механізмів HR-платформ, що включає цільово-координаційні, оціночно-аналітичні, комунікаційно-інтеграційні, мотиваційноповедінкові та компетентнісно-адаптаційні категорії. Для практичного застосування розроблено матрицю «Інструмент – управлінський вплив – результат», що дозволяє зіставляти конкретні цифрові інструменти платформ із механізмами управління та очікуваними результатами, зокрема підвищення ефективності виконання завдань, залученості та інтеграції комунікацій, а також адаптивності команди до нових умов роботи. Особлива увага приділена кількісній оцінці продуктивності крос-функціональних команд. Запропонована модель та матриця надають HR-фахівцям і менеджерам комплексний інструментарій для управління координацією, оцінкою, комунікацією, мотивацією та розвитком компетенцій команд, що забезпечує системне підвищення продуктивності та швидку адаптацію до змін гібридного середовища. Науково-практична цінність дослідження полягає в тому, що розроблена модель і матриця можуть бути використані для створення рекомендацій, управлінських політик та процедур у HR-функції сучасних організацій, оптимізації процесів координації, оцінки, комунікації, мотивації та розвитку компетенцій, а також мінімізації ризиків продуктивності, що дозволяє підвищити загальну ефективність крос-функціональних команд у умовах динамічних трансформацій організаційної структури та гібридної роботи.

The article investigates the management of cross-functional team productivity in contemporary organizations under conditions of hybrid work and the use of digital HR platforms. The focus is on a comprehensive approach that integrates the identification of productivity risks, the classification of managerial mechanisms of digital HR platforms, and practical tools for real-time assessment of team effectiveness. Key problem areas characteristic of hybrid work are identified, including information fragmentation, lack of role clarity, low participant engagement, and limited adaptability to changing work conditions. A classification of HR platform managerial mechanisms is proposed, encompassing goal-coordination, evaluative-analytical, communication-integration, motivational-behavioral, and competence-adaptation categories. For practical application, an “instrument–managerial impact –result” matrix has been developed, enabling the alignment of specific digital platform tools with management mechanisms and expected outcomes, such as improved task performance, increased engagement, enhanced communication integration, and greater team adaptability to new work conditions. Special attention is given to the quantitative assessment of cross-functional team productivity. The proposed model and matrix provide HR professionals and managers with a comprehensive toolkit for managing coordination, evaluation, communication, motivation, and competency development within teams, ensuring systematic productivity improvement and rapid adaptation to hybrid work environments. The scientific and practical significance of the study lies in the potential use of the developed model and matrix for creating recommendations, managerial policies, and procedures within the HR function of modern organizations, optimizing processes of coordination, evaluation, communication, motivation, and competency development, as well as minimizing productivity risks, thereby enhancing the overall effectiveness of cross-functional teams amid dynamic organizational transformations and hybrid work conditions.
Keywords: адаптивність та залученість; аналітика персоналу; гібридна зайнятість; крос-функціональні команди; показники ефективності; продуктивність команди; управлінські механізми; цифрові HR-платформи; adaptability and engagement; cross-functional teams; digital HR platforms; hybrid work; managerial mechanisms; performance indicators; people analytics; team productivity