Перспективи технології послідовного розділення летючої золи з метою вторинного використання її компонентів - Пінчук, Софія Андріївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Вивчені морфологічні та фізико-хімічні властивості летючої золи, яка утворюється при спалюванні вугілля на теплових електростанціях. Наведено приклади розділення летючої золи на цінні компоненти (ценосфери, збагачений вуглець, магнітні сфери, покращенізалишки золи) та охарактеризовано можливості їх цільового використання в виготовленні екоматеріалів, будівництві тощо. The morphological and physicochemical properties of coal fly ash generated from coal combustion at thermal power plants have been studied. Examples of fly ash separation into valuable components (cenospheres, enriched carbon, magnetic spheres, and improved fly ash residues) are presented, and the potential for their targeted application in construction, ecomaterials production, and other industries is described.
Keywords: летюча зола; спалювання вугілля; вторинна сировина; coal fly ash; coal combustion; secondary raw materials