Пристрій для очищення рідких середовищ - Дубовець, Олексій Миколайович; Тошинський, Володимир Ілліч; Литвиненко, Ігор Іванович; Лях, Бенгард Григорович; Подустов, Михайло Олексійович; Лисаченко, Ігор Григорович; Жадан, Юлія Володимирівна (ДП “Український інститут промислової власності”, 2010)
Пристрій для очищення рідких середовищ, що містить живильний і відвідний патрубки, приймальну ємкість, двигун, вал, очисний орган, виконаний з кільцевих дисків, розділених шайбами, збірний циліндровий бункер з нерухомим горизонтальним кільцевим бортом, який відрізняється тим, що двигун забезпечений варіатором, ширина горизонтального борту циліндрового бункера рівна B=(12-15)ΔH, а його зовнішній діаметр рівний діаметру кільцевого диска, на відстані L=(3-7)·d від відвідного патрубка встановлений безконтактний пристрій для вимірювання витрати, що складається з джерела світла з двома направляючими каналами і двома фотоелементами, включеними зустрічно, вихід яких сполучений з блоком управління варіатором, відстань між дисками, що обертаються, вибрана відповідно до умови ΔH=(2,5-3,0)·dм, а відстань між нижнім кільцевим диском і горизонтальним кільцевим бортом збірного бункера рівна Δh=(0,70-0,75)·ΔH, де d - діаметр відвідного патрубка; dм - максимальний еквівалентний діаметр чужорідних включень, які при обертанні диска можуть проходити через щілину, утворену кільцевим диском і горизонтальним кільцевим бортом збірного бункера або між дисками, що обертаються.
Keywords: патент; корисна модель; рідке середовище; пристрій для очищення; вимірювальна техніка; очищення рідин