Спосіб вимірювання прискорення вільного падіння за допомогою балістичного лазерного гравіметра з індукційно-динамічною катапультою - Болюх, Володимир Федорович; Вінніченко, Олександр Іванович; Омельченко, Анатолій Васильович; Неєжмаков, Павло Іванович (ДП "Український інститут інтелектуальної власності", 2022)
Винахід належить до галузі гравіметрії і може бути використаний в балістичних гравіметрах для вимірювань абсолютних значень прискорення вільного падіння g . Спосіб вимірювання прискорення вільного падіння за допомогою балістичного лазерного гравіметра з індукційно-динамічного катапультою здійснюють наступним чином. Спочатку вимірювання прискорення вільного падіння здійснюють окремо симетричним і окремо несиметричним методами при фіксованому положенні балістичного лазерного гравіметра. Ці вимірювання проводять в особливих умовах, а саме, при низькому рівні сейсмічних завад, що реалізується в нічний час, і підвищеного рівня вакууму у вакуумній камері, що досягається при працюючому вакуумному насосі. На підставі цих вимірювань визначають автосейсмічну складову похибки вимірювань. Потім здійснюють вимірювання прискорення вільного падіння симетричним методом. Це вимірювання проводять в реальних умовах, а саме, при підвищеному рівні сейсмічних завад, наприклад в денний час, і зниженому рівні вакууму у вакуумній камері, наприклад принепрацюючому вакуумному насосі.
Keywords: патент; винахід; гравіметрія; прискорення вільного падіння; балістичні гравіметри; вимірювання; електрична енергія