Ротаційний віскозиметр - Дубовець, Олексій Миколайович; Литвиненко, Ігор Іванович; Подустов, Михайло Олексійович (ДП “Український інститут промислової власності”, 2014)
Ротаційний віскозиметро містить монтажний пристрій, синхронний двигун, диски, опорну вісь (вал), перетворювач і вторинний прилад. Синхронний двигун забезпечений варіатором. На опорному валу закріплені сектори з центральним кутом в межах (70-80)°, конструктивні параметри кожного сектора визначаються шириною його робочої частини В, шириною ребер жорсткості L і радіусом R, які пов'язані співвідношенням R:B:L=(5-6):(1,0-1,5):(0,7-0,9). Кожен сектор має в центральній частині вікно, розміри якого перебувають у межах (0,45-0,55) % від загальної площі сектора. Оптимальна ширина b зони взаємодії сектора і диска визначається рівністю b=(0,5-0,7)r. В кожному диску на відстані від 15-20 мм від вала синхронного двигуна виконані з протилежних сторін вала не менше 4-х отворів.
Keywords: патент; корисна модель; віскозиметр; вимірювальна техніка; промисловість; ротаційний віскозиметр