Вплив маркетингової логістики на формування цінової політики підприємства в умовах воєнного стану: проблеми та напрями удосконалення - Васильцова, Світлана Олександрівна; Гасюк, Максим Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Сучасна економічна ситуація в Україні характеризується глибокими структурними змінами, спричиненими наслідками воєнного стану, який суттєво впливає на діяльність більшості підприємств. Порушення логістичних ланцюгів, зростання транспортних витрат, нестача ресурсів, дефіцит робочої сили, зниження купівельної спроможності населення та інфляційні процеси створюють нові виклики для ефективного функціонування бізнесу. В таких умовах підприємства змушені переглядати свої маркетингові підходи, способи управління збутом і політику формування цін. Саме тому особливого значення набуває удосконалення взаємодії між маркетинговими та логістичними системами, які безпосередньо впливають на економічну стійкість підприємства. Маркетингова логістика є інтегрованою системою управління матеріальними, інформаційними та фінансовими потоками, спрямованою на задоволення потреб споживача з мінімальними витратами. Вона поєднує аналітичну функцію маркетингу з практичними інструментами логістики, забезпечуючи оптимізацію процесів постачання, виробництва, складування та дистрибуції. Ефективна маркетингова логістика дозволяє підприємствам швидко реагувати на зміни ринкового попиту, підвищувати рівень клієнтського сервісу та формувати конкурентоспроможну цінову політику. Зокрема, раціональне управління запасами, скорочення часу доставки та зниження логістичних витрат безпосередньо зменшують собівартість продукції, створюючи передумови для встановлення гнучких і привабливих цін для споживачів. В умовах воєнного стану логістичні процеси набувають особливої ваги, оскільки саме вони визначають можливість підприємства своєчасно доставляти товари споживачам і зберігати контроль над витратами. Підприємства стикаються з обмеженнями у транспортуванні, нестачею складських приміщень, порушенням ланцюгів постачання та зростанням вартості палива. Це зумовлює необхідність пошуку нових підходів до управління ціноутворенням – від гнучких тарифних стратегій до застосування цифрових інструментів аналітики витрат. У таких умовах особливо актуальними стають логістичні моделі, засновані на принципах «точно вчасно» (Just-in-Time), електронній комерції, цифрових платформах управління доставками та інтеграції CRM-систем у логістичні процеси. Крім того, маркетингова логістика сприяє підвищенню прозорості у формуванні ціни, дозволяючи підприємствам більш точно визначати структуру витрат і виявляти резерви економії. У післявоєнний період, коли відбуватиметься активна відбудова економіки, роль логістики у підтримці маркетингових стратегій і конкурентоспроможності українських компаній лише зростатиме. Поєднання маркетингової аналітики з ефективним логістичним управлінням створює основу для впровадження інноваційних методів ціноутворення, орієнтованих на споживача та реальні умови ринку. Дослідження впливу маркетингової логістики на формування цінової політики є надзвичайно актуальним і практично значущим у сучасних реаліях. Його результати сприятимуть підвищенню ефективності управління витратами, адаптації маркетингових стратегій до умов воєнного та післявоєнного періоду, зміцненню конкурентних позицій українських підприємств на внутрішньому та зовнішньому ринках.

The current economic situation in Ukraine is characterised by profound structural changes caused by the consequences of martial law, which significantly affects the activities of most enterprises. Disruptions in logistics chains, rising transport costs, resource shortages, labour shortages, declining purchasing power of the population and inflationary processes create new challenges for the effective functioning of business. In such conditions, enterprises are forced to review their marketing approaches, sales management methods and pricing policies. That is why it is particularly important to improve the interaction between marketing and logistics systems, which directly affect the economic stability of a company. Marketing logistics is an integrated system for managing material, information and financial flows, aimed at satisfying consumer needs at minimal cost. It combines the analytical function of marketing with practical logistics tools, ensuring the optimisation of supply, production, warehousing and distribution processes. Effective marketing logistics allows companies to respond quickly to changes in market demand, improve customer service and develop competitive pricing policies. In particular, rational inventory management, reduced delivery times and lower logistics costs directly reduce the cost of production, creating the conditions for setting flexible and attractive prices for consumers. In a state of martial law, logistics processes take on particular importance, as they determine a company's ability to deliver goods to consumers on time and keep costs under control. Companies are facing transportation restrictions, a shortage of warehouse space, supply chain disruptions, and rising fuel costs. This necessitates the search for new approaches to pricing management – from flexible tariff strategies to the use of digital cost analysis tools. In such conditions, logistics models based on the principles of Just-in-Time, e-commerce, digital delivery management platforms, and the integration of CRM systems into logistics processes become particularly relevant. In addition, marketing logistics contributes to greater transparency in pricing, allowing companies to more accurately determine their cost structure and identify savings opportunities. In the post-war period, when the economy will be actively rebuilding, the role of logistics in supporting the marketing strategies and competitiveness of Ukrainian companies will only grow. The combination of marketing analytics with effective logistics management creates the basis for the implementation of innovative pricing methods focused on the consumer and real market conditions. Research into the impact of marketing logistics on pricing policy formation is extremely relevant and practically significant in today's reality. Its results will contribute to improving cost management efficiency, adapting marketing strategies to the conditions of the war and post-war period, and strengthening the competitive positions of Ukrainian enterprises in domestic and foreign markets.
The impact of marketing logistics on the formation of an enterprise's pricing policy in the context of martial law: problems and directions for improvement
Keywords: ціна; собівартість; логістика; витрати; ціноутворення; price; cost price; logistics; expenses; pricing