Піноутворювач "Реагент для піни РП-1К" - Щербина, Олександр Вікторович; Щербина, Володимир Григорович; Фик, Ілля Михайлович; Каплуновський, Андрій Олександрович (ДП "Український інститут промислової власності", 2007)
Піноутворювач для видалення вуглеводневого конденсату з привибійної зони пласта, вибою та стовбура свердловини, що включає поліметилсилоксан, який відрізняється тим, що додатково включає поліметилвінілсилоксан та вуглеводний розчинник у наступному співвідношенні компонентів, мас. %: поліметилвінілсилоксан 10-20; поліметилсилоксан 1,5-3; вуглеводний розчинник решта.
Keywords: патент; корисна модель; розробка нафтогазоконденсатних родовищ; поліметилсілоскан; розчинник вуглеводний; привибійна зона пласта