Вплив процесів діджиталізації на конструкторську діяльність виробничих підприємств - Мехович, Сергій Анатолійович; Потапов, Федір Вікторович; Тюфанов, Георгій Леонідович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті проаналізовано сучасні процеси, що характерні для конструювання інноваційної техніки у машинобудівній галузі. Основні-це питання, що пов’язані з наслідками цифровізації. Розкрито вплив Generative Design і Digital Twins на організацію праці конструктора. Показано, що реально у нього зміниться у технічному оснащенні, як воно буде інтегровано у загальну систему конструкторської підготовки підприємства і які додаткові знання потрібні конструктору. Окремо розглянуто питання впливу системи діджиталізації на якість конструкторської діяльності. Проаналізовано показники ефективності реалізації інноваційної політики держави та її місце у глобальних рейтингах.

The article analyzes modern processes that are characteristic of the design of innovative equipment in the machine-building industry. The main issues are related to the consequences of digitalization. The impact of Generative Design and Digital Twins on the organization of the designer's work is revealed. It is shown what will actually change in his technical equipment, how it will be integrated into the general system of design training of the enterprise and what additional knowledge the designer needs. The issue of the influence of the digitalization system on the quality of design activities is separately considered. The indicators of the effectiveness of the implementation of the state's innovation policy and its place in global rankings are analyzed.
The impact of digitalization processes on the design activities of manufacturing enterprises
Keywords: виробничі підприємства; діджиталізація; генеративний дизайн; цифрові двійники; конструювання інноваційної техніки; машинобудівна галузь; цифровізація; конструкторська діяльность; digitalization; design; digital twins; design activity; machine building industry