Себко, Вадим ВадимовичЗабіяка, Наталія АнатоліївнаГрубнік, Аліна Олегівна2023-06-292023-06-292023Методичні вказівки до розрахункового завдання "Розрахунок температури кислих та лужних стоків харчових виробництв" з дисциплін "Стандартизація та сертифікація обладнання, сировини і харчових продуктів", "Екологічна інженерія, теорія та конструювання екологічно безпечних реакторів і реакторних систем", "Технологічне обладнання харчових виробництв" [Електронний ресурс] : для студентів спец. 133 "Галузеве машинобудування", 101 "Екологія" ден. та заоч. форм навчання / уклад.: В. В. Себко, Н. А. Забіяка, А. О. Грубнік ; Нац. техн. ун-т "Харків. політехн. ін-т". – Електрон. текст. дані. – Харків, 2023. – 24 с.https://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/66713Мета розрахункового завдання – вивчення методики розрахунків температури трансформаторного вихорострумового перетворювача (ТВП) під час реалізації безконтактного вихорострумового змінно-частотного методу неруйнівного контролю кислих і лужних стоків харчових виробництв, а також визначення температури зразків стічних вод, що контролюються при відомих значеннях частоти ТВП. Методичні вказівки містять п’ятнадцять варіантів завдань і розраховані на одну групу студентів. Ці варіанти допоможуть студентам виконати розрахунки очікуваних значень сигналів ТВП зі зразками контрольованих стічних вод, а саме: визначити намагнічувальний струм Iн, ЕРС ТВП Е20 у шаровому перерізі осердя перетворювача, частоту намагнічувального струму ft при різних температурах з досліджуваного діапазону (від 20 до 150 С), ЕРС Е2 у контрольованому зразку та фазовий кут зсуву . Таким чином, студенти розв’язують пряму задачу стосовно ТВП зі зразками кислих і лужних контрольованих стічних вод при реалізації змінно-частотного безконтактного вихорострумового методу неруйнівного контролю (НК). Найважливішим значенням розв’язання цієї задачі є, по-перше, знайдення діапазону змінення частоти і фазових кутів зсуву, числові значення яких відповідають температурному діапазону контрольованих зразків. Це, у свою чергу, надає змогу визначити апаратуру схеми ТВП при реалізації змінно-частотного методу контролю температури, а також вибрати раціональні, з точки зору похибок вимірювань, режими роботи ТВП (знаючи класи точності приладів, що використовуються у схемі ТВП для контролю температури), визначити середню чутливість ТВП до температурних параметрів-зразків. Слід відзначити, що розглянутий ТВП може бути використано для контролю температурних параметрів кислих і лужних стічних вод під час використання занурюваного ТВП. Вимірювальний контроль температури має також важливе самостійне значення, тому що температура (а також тиск, об’єм, електромагнітні параметри електролітичних рідинних середовищ) являє собою найважливішу величину, що характеризує стан технічного об’єкта при його створенні, під час його роботи і промислової експлуатації. Таким чином, знання про сучасні безконтактні вихорострумові методи неруйнівного контролю можуть бути корисні та використані при контролі температури, охолодних рідин, трансформаторних, конденсаторних, вакуумних та інших мастил, вузлів і конструкцій, що використовуються у машинобудуванні, приладобудуванні, хімічному машинобудуванні та нагріваються у процесі роботи, а також мають бути застосовані під час практичних занять з дисциплін «Стандартизація та сертифікація обладнання, сировини і харчових продуктів», «Екологічна інженерія, теорія та конструювання екологічно безпечних реакторів і реакторних систем», «Технологічне обладнання харчових виробництв».ukметодичні вказівкитрансформаторний вихорострумовий перетворювачелектрична енергіянапругахімічні технологіїструмМетодичні вказівки до розрахункового завдання "Розрахунок температури кислих та лужних стоків харчових виробництв"Learning Objecthttps://orcid.org/0000-0002-3561-6281https://orcid.org/0000-0003-2837-5317https://orcid.org/0000-0002-8561-5682