Дослідження впливу складу газової суміші на синтез ціаністого водню - Авіна, Світлана Іванівна; Гринь, Григорій Іванович; Дейнека, Дмитро Миколайович (ВД "Гельветика", 2019)
У статті представлені основні результати досліджень щодо впливу складу вихідної газової суміші на утворення ціаністого водню окиснювальним амонолізом метану. Встановлено, що за пониженого вмісту одного з реагентів у початковій газовій суміші після реактора синтезу ціаністого водню в контактному газі присутня значна кількість компонентів суміші, що не прореагували. Виявлено, що ступінь перетворення реагентів на ціаністий водень залежить не тільки від початкової концентрації, а також і від їх співвідношення у вихідній суміші. Доведено, що максимальний ступінь перетворення аміаку та метану досягається за співвідношення компонентів повітря / (аміак + метан) в реакційній суміші, що дорівнює 3,1-3,2. Представлені дані впливу одного із компонентів вихідної реакційної суміші, а саме водню на вихід цільового продукту. Встановлено, що оптимальне значення кількості водню у вихідній газовій суміші має бути не більше 3,5%. Отримані результати досліджень можна використовувати на сучасних хімічних підприємствах для оптимізації процесу отримання ціаністого водню.

In the article the basic results of researches are presented on influence of composition of initial gas mixture on formation of hydrogen cyanide by the oxidative ammonolysis of methane. It is established that at low content of one of the reactants in the initial gas mixture after the reactor for the synthesis of hydrogen cyanide in the contact gas has a significant number of unreacted components of the mixture. It was revealed that the degree of conversion of reagents into hydrogen cyanide depends not only on the initial concentration, but also on their ratio in the initial mixture. It is proved that the maximum degree of conversion of ammonia and methane is achieved when the ratio of air / (ammonia + methane) in the reaction mixture is 3.1-3.2. The data on the effect of one of the components of the original reaction mixture, namely of hydrogen on the yield of the target product. It is established that the optimal value of the amount of hydrogen in the source gas mixture should be not more than 3.5%. The results obtained can be used in modern chemical enterprises to optimize the process of obtaining hydrogen cyanide.
Researches of influence of composition of the gas mixture on the synthesis of cyanide hydrogen
Keywords: синильна кислота; каталізатор; синтез; побічні реакції; hydrogen cyanide; hydrocyanic acid; catalyst; hydrogen; synthesis