Теоретичні аспекти визначення сутності поняття фінансової стійкості комерційного банку - Колєсніченко, Анастасія Сергіївна; Литвинов, Іван Юрійович (ТОВ "ДКС-центр", 2024)
Логіка проведеного дослідження звертається до теоретичного простору, в якому представлено широкий спектр питань, які оперують до дефініції «фінансова стійкість». Результати аналізу наукових робіт, в яких ґрунтовно розкривається теоретична сутність та зміст поняття «фінансова стійкість», свідчать про відсутність єдиного підходу до визначення цієї важливої економічної категорії. Зважаючи на загальне спрямування більшої частини науковців на результативність, платоспроможність, рентабельність у визначенні фінансової стійкості підприємства, у дослідженні було виділено окремі особливі фокуси в інтерпретації цієї дефініції, зокрема: важливість врахування інвестиційної привабливості суб’єкта господарювання для його стійкого розвитку, фактор оптимальності при формуванні структури активів, співвідношення власних та позикових коштів, а також стратегічний аспект. На основі висвітлених наукових суджень у розкритті сутності фінансової стійкості комерційного банку було виділено наступні ознаки: збалансованість фінансових ресурсів та їх оптимізація, врахування зовнішніх та внутрішніх факторів, підтримка необхідного рівня фінансових показників, зокрема, ліквідності, платоспроможності, цільовий характер та стратегічне спрямування при реалізації фінансової стійкості. В результаті проведеного ґрунтовного структурно-декомпозиційного аналізу наукових досліджень з приводу цих питань, авторами сформульовано власне визначення фінансової стійкості комерційного банку. Під фінансовою стійкістю комерційного банку доцільно розуміти інтегральну характеристику банку з позиції результативності його діяльності, що виражається через збалансованість фінансових потоків, підтримку платоспроможності, ліквідності та рентабельності, оптимальність структури активів і капіталу, з врахуванням впливу внутрішніх і зовнішніх факторів та мінімізації ризиків.

The logic of the study turns to the theoretical space, which presents a wide range of issues that operate to the definition of "financial stability." The results of the analysis of scientific papers, which thoroughly reveal the theoretical essence and content of the concept of "financial stability," indicate the absence of a unified approach to the definition of this important economic category. Taking into account the general direction of most of the scientists on the effectiveness, solvency, profitability in determining the financial stability of an enterprise, the study highlighted some special focuses in the interpretation of this definition, in particular: the importance of taking into account the investment attractiveness of an economic entity for its sustainable development, the optimality factor in the formation of the structure of assets, the ratio of own and borrowed funds, as well as the strategic aspect. On the basis of the illuminated scientific judgments in the disclosure of the essence of financial stability of a commercial bank, the following features were highlighted: balance of financial resources and their optimization, taking into account external and internal factors, maintaining the necessary level of financial indicators, in particular, liquidity, solvency, target nature and strategic direction in the implementation of financial stability. As a result of a thorough structural and decomposition analysis of scientific research on these issues, the authors formulated their own definition of the financial stability of a commercial bank. Under the financial stability of a commercial bank, it is advisable to understand the integral characteristic of the bank from the position of the effectiveness of its activities, expressed through the balance of financial flows, the maintenance of solvency, liquidity and profitability, the optimality of the structure of assets and capital, taking into account the influence of internal and external factors and minimizing risks. Consequently, the substantiation of scientific and theoretical aspects of approaches to understanding the essence of the financial stability of a commercial bank will contribute to the preservation of its financial stability as an important prerequisite for the activation of the process of social reproduction, ensuring economic growth and investment attractiveness of the country.
Theoretical aspects to determining the bank’s financial stability
Keywords: фінансова стійкість; комерційний банк; ліквідність; платоспроможність; рентабельність; оптимізація; ризики; financial stability; commercial bank; liquidity; solvency; profitability; optimization; risks