Мотивація та стимулювання праці персоналу в управлінні підприємством - Ткаченко, Костянтин Анатолійович; Коптєва, Ганна Миколаївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Стаття присвячена актуальним проблемам дослідження таких інструментів управління персоналом підприємства, як мотивація та стимулювання праці персоналу в сучасних динамічних умовах. Важливою передумовою розвитку сучасного суспільства в умовах швидких змін та інновацій, турбулентності зовнішнього середовища є особливе приділення уваги управлінню персоналом, що створює передумови для економічного зростання та конкурентоспроможності як окремого працівника, так і підприємства загалом. У сучасному світі розуміння та ефективне використання мотиваційних інструментів набуває все більшого значення. Метою статті є пошук та висвітлення оптимальних варіантів адаптації системи мотивації праці персоналу та її стимулюванні в сучасних умовах. Розглянуто ключовий аспект успішного управління персоналом - мотивацію праці та її вплив на ефективність та продуктивність праці співробітників в сучасних організаціях. Доведено, що впровадження нових та нестандартних підходів до мотивації персоналу дозволяє залучити нових висококваліфікованих фахівців та утримати штатних працівників. Виокремлено основні теоретичні підходи до мотивації персоналу, а також проаналізовано практичні методи та інструменти її стимулювання, які використовуються керівництвом підприємств. Визначено переваги та недоліки стимулювання праці персоналу. Досліджено особливості та методи впливу на підвищення продуктивності праці персоналу за допомогою використання мотиваційних та стимулюючих факторів. Визначено основні напрямки щодо удосконалення системи мотивації та стимулювання праці на підприємстві. На основі проведеного аналізу наявних систем мотивації праці авторами було запропоновано здійснити заходи, які сприятимуть створенню на підприємстві ефективного мотиваційного середовища. Запропоновано впровадження інноваційних рішень у сферу управління мотивацією персоналу та стимулювання праці.

The article is devoted to the current problems of the study of such tools of enterprise personnel management as motivation and stimulation of the work of personnel in modern dynamic conditions. An important prerequisite for the development of modern society in the conditions of rapid changes and innovations, turbulence of the external environment is special attention to personnel management, which creates prerequisites for economic growth and competitiveness of both an individual employee and the enterprise in general. In today's world, understanding and effective use of motivational tools is gaining more and more importance. The purpose of the article is to find and highlight optimal options for adapting the system of personnel motivation and its stimulation in modern conditions. Considered a key aspect of successful personnel management - work motivation and its impact on the efficiency and productivity of employees in modern organizations. It has been proven that the introduction of new and non-standard approaches to personnel motivation allows attracting new highly qualified specialists and retaining full-time employees. The main theoretical approaches to personnel motivation are singled out, as well as the practical methods and tools of its stimulation, which are used by the management of enterprises, are analyzed. The advantages and disadvantages of stimulating the work of the personnel are determined. Peculiarities and methods of influence on increasing the labor productivity of the staff with the help of motivational and stimulating factors have been investigated. The main directions for improving the system of motivation and labor stimulation at the enterprise have been determined. Based on the analysis of existing work motivation systems, the authors proposed to implement measures that will contribute to the creation of an effective motivational environment at the enterprise. The introduction of innovative solutions in the field of personnel motivation management and labor stimulation is proposed.
Motivation and stimulation of personnel work in enterprise management
Keywords: мотивація праці; персонал; стимул; заробітна плата; мотив; work motivation; personnel; motive; incentive; salary