Визначення ефективності функціонування системи управління військового призначення з врахуванням вагомості, своєчасності та якості виконання завдань у її підсистемах - Кучеренко, Юрій Федорович; Носик, Андрій Михайлович; Ткачов, Андрій Михайлович; Шубін, Є. В. (Харківський національний університет Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, 2019)
У статті показано поступове зростання ваги застосування інтегрованих систем управління військового призначення при веденні сучасних конфліктів військами провідних країн світу, що направлене на отримання інформаційної переваги над противником за рахунок використання можливостей єдиного командно-інформаційного простору всіма його користувачами. При застосуванні перспективних інтегрованих систем управління військового призначення як у повсякденній діяльності військ, так і при виконанні ними бойових завдань дуже часто у органів управління є потреба здійснювати поточну оцінку ефективності їх функціонування для прийняття ними обґрунтованих рішень щодо необхідності виконання певних заходів для відновлення їх властивостей, нарощування можливостей у відповідних ланках управління з метою забезпечення безперервного управління підпорядкованими об’єктами управління, а також для здійснення прогнозування можливості та якості виконання військами завдань, що поставлені керівництвом. Представлена методика поточної оцінки ефективності функціонування інтегрованої системи управління військового призначення, в основу якої покладена оцінка ефективності її підсистем, що визначаються за певними її функціональними ознаками з врахуванням вагомості, своєчасності та якості виконання завдань в кожній з них при виконанні загального процесу управління підпорядкованими об’єктами. Головна відмінність даної методики оцінки ефективності функціонування інтегрованих систем управління військового призначення від інших полягає в тому, що вона дозволяє відповідним органам управління в стислі терміни визначити її ефективність без застосування складного математичного апарату. Даний матеріал доцільно використовувати органам управління при здійсненні поточної оцінки функціонування інтегрованих систем управління військового призначення при плануванні застосування відповідних сил та засобів для прогнозування якості виконання ними завдань за призначенням.

The article shows the gradual increase in the weight of the use of integrated military control systems in the conduct of modern conflicts with the troops of the leading countries of the world, aimed at gaining information advantage over the enemy by using the capabilities of a single command and information space for all its users. When applying advanced integrated military control systems both in the day-to-day operations of the troops and in the performance of their combat missions, it is very often necessary for the governing bodies to carry out an ongoing assessment of the effectiveness of their operation to make informed decisions about the need to take certain measures to restore their properties, build up opportunities in appropriate management units to ensure the continuous management of subordinate management facilities, as well as predicting the capability and quality of troop performance by the leadership. The method of current assessment of the effectiveness of the functioning of the integrated military control system, which is based on the evaluation of the effectiveness of its subsystems, which are determined by its functional features, taking into account the weight, timeliness and quality of the tasks in each of them in the performance of the general process of management of subordinate objects. The main difference between this method of assessing the effectiveness of the functioning of integrated military control systems from others is that it allows the relevant authorities to determine its effectiveness in a short time without the use of a complex mathematical apparatus. It is advisable to use this material for governing bodies in carrying out an ongoing assessment of the functioning of integrated military control systems when planning the use of appropriate forces and means to predict the quality of their intended performance.
Determination of the efficiency of functioning of the military purpose management system, taking into account of the importance, timeliness, and quality of performance
Keywords: вагомість; війська; засоби; ефективність; методика; міжвидове угруповання; оцінка; органи управління; своєчасність виконання завдання; система управління військового призначення; функціонування; якість; significance; troops; means; efficiency; methodology; interspecific grouping; assessment; governing bodies; timeliness; task fulfillment; military command and control system; functioning