Інвестиційна політика промислового підприємства: теоретичні аспекти та особливості формування в кризових умовах - Колєсніченко, Анастасія Сергіївна; Купригін, Максим Олегович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2024)
У статті визначено, що способи трактування сутності поняття «інвестиційна політика» можуть варіюватися залежно від думки та міркувань різних авторів. На основі узагальнення основних підходів до визначення інвестиційної політики в економічній літературі було виділено різні аспекти інвестиційної політики, ключовими з яких є: стратегічне планування, регулювання, стимулювання та вплив на розподіл ресурсів. Обґрунтовано, що роль інвестиційної політики в діяльності промислового підприємства виражається через зв’язок понять «інвестиція – політика –інвестиційна політика», сутність яких підпорядкована певній логіці. Фактично мова йде про вкладання ресурсів або активів у певний проєкт або підприємство, що має стимулювати та підтримувати інвестиційну діяльність через комплекс процесів формування, здійснення та реалізацію рішень, стратегій та дій. Доведено, що навіть за нестабільних економічних умов великі підприємства можуть реалізовувати масштабні інвестиційні програми, пов’язані з придбанням дороговартісних, у тому числі закордонних, високопродуктивних засобів, тоді як інвестиційні кошти малого та середнього бізнесу спрямовується в основному на придбання відносно не дуже дорогих малопродуктивних машин. У кризові періоди інвестори стають більш уважними до корпоративних основ, що призводить до відтоку капіталу із захисних портфелів. Інвестори знаходять вихід у підходах, орієнтованих на довгострокову стійкість фірм. Світовий досвід свідчить, що одним із найбільш ефективних варіантів вкладень є залучення до інноваційно-інвестиційної діяльності, що і має стати провідним орієнтиром у реалізації інвестиційної політики промислових підприємств. Це допоможе не лише захистити власний капітал від втрати чи знецінення, а й дозволить забезпечити підприємству отримання постійного доходу у вигляді відсотків або дивідендів та ряду інших переваг.

The article defines that ways of interpreting the essence of the concept of "investment policy" may vary depending on the opinions and considerations of dif ferent authors. Based on the generalization of the main approaches to the definition of investment policy in economic literature, various aspects of investment policy were highlighted, in particular, the key ones are: strategic planning, regulation, stimulation and influence on the distribution of resources. It is substanti ated that the role of investment policy in the activity of an industrial enterprise is expressed through the connection of the concepts "investment – policy – investment policy", the essence of which is subject to a certain logic. In fact, we are talking about investing resources or assets in a certain project or enterprise, which should stimulate and support investment activity through a complex of processes of formation, realization and implementation of decisions, strategies and actions. It is proved that even in unstable economic conditions, large enterprises can implement large-scale investment programs related to the purchase of expensive, often imported, high-performance equipment, while the investment funds of small and medium-sized businesses are directed mainly to the purchase of relatively not very expensive low-performance machines. During periods of crisis, investors become more attentive to corporate fundamentals, which leads to an outflow of capital from defensive portfolios. Investors find a way out in approaches focused on the long-term sustainability of firms. World experience shows that one of the most effective investment options is involvement in innovative investment activities, which should become a leading reference point in the implementation of the investment policy of industrial enterprises. This will not only help protect equity from loss or depreciation, but will also allow the business to receive regular income in the form of interest or dividends and a number of other benefits.
Investment Policy of Industrial Enterprise: Theoretical Aspects and Features of Formation in Crisis Conditions
Keywords: інвестиції; інвестиційна політика; інвестиційна діяльність; промислові підприємства; інновації; investment; investment policy; investment activity; industrial enterprise; innovations