Теоретико-методологічні засади забезпечення фінансової стійкості підприємства - Ніколаєва, Наталія Юріївна; Майстро, Руслана Григорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
У статті досліджено теоретико-методологічні підходи до визначення фінансової стійкості підприємства. Визначено, що фінансова стійкість досліджується переважно в контексті загрози банкрутства. Доведено, що єдиного методологічного підходу до трактування сутності даного терміну не вироблено. Охарактеризовано термін фінансова стійкість за визначенням різних авторів. З’ясовано, що більшість вчених представляють фінансову стійкість вужче, ніж варто було б, виражаючи фінансову стійкість декількома показниками. Однак очевидно, що фінансова стійкість – багатомірне економічне явище, що, виражається системою показників. Доведено, що необхідним є пошук шляхів досягнення різного ступеня фінансової стійкості компанії. Для забезпечення фінансової стабільності господарювання підприємства у перспективі потрібно визначати конкретний рівень фінансової стійкості та проводити її кількісну оцінку. Визначено основні характеристики внутрішніх показників фінансової стійкості та значний вплив зміни зовнішнього середовища на фінансову стійкість підприємства. Запропоновано з метою забезпечення фінансової стійкості підприємства формувати чіткі механізми протидії негативним чинникам зовнішнього та внутрішнього середовища, які забезпечують фінансову безпеку, розвиток стратегічного потенціалу та платоспроможності підприємства. потрібно визначати конкретний рівень фінансової стійкості та проводити її кількісну оцінку. Підкреслено важливість визначення «певного ступеню» фінансової стійкості, перелік факторів, що зумовлюють межу стійкості, обґрунтованість методичних підходів до її оцінки, зазвичай в умовах кризового стану. Запропоновано трактувати фінансову стійкість як основу стабільності стану підприємства, яка характеризується фінансовою рівновагою, оптимальною структурою активів та платоспроможністю у процесі взаємодії зовнішніх і внутрішніх факторів підприємства.

The article examines theoretical and methodological approaches to determining the financial stability of the enterprise. It was determined that financial stability is studied mainly in the context of the threat of bankruptcy. It is proved that a single methodological approach to the interpretation of the essence of this term has not been developed. The term financial stability according to the definition of different authors is characterized. It has been found that most scientists present financial sustainability more narrowly than it should be, expressing financial sustainability by several indicators. However, it is obvious that financial stability is a multidimensional economic phenomenon, which is expressed by a system of indicators. It has been proven that it is necessary to find ways to achieve different degrees of financial stability of the company. To ensure the financial stability of the company's management in the future, it is necessary to determine the specific level of financial stability and carry out its quantitative assessment. The main characteristics of internal indicators of financial stability and the significant impact of changes in the external environment on the financial stability of the enterprise are determined. In order to ensure the financial stability of the enterprise, it is proposed to form clear mechanisms for counteracting the negative factors of the external and internal environment, which ensure financial security, the development of the strategic potential and solvency of the enterprise. It is necessary to determine the specific level of financial stability and carry out its quantitative assessment. The importance of defining a "certain degree" of financial stability, the list of factors determining the limit of stability, the validity of methodical approaches to its assessment, usually in a crisis state, is emphasized. It is proposed to interpret financial stability as the basis of the stability of the state of the enterprise, which is characterized by financial balance, optimal structure of assets and solvency in the process of interaction of external and internal factors of the enterprise.
Theoretical and methodological principles of ensuring the financial stability of the enterprise
Keywords: фінансова стійкість; платоспроможність; фінансовий стан; ефективність; розвиток; financial stability; solvency; financial condition; efficiency; development