Моделювання часової динаміки інформаційної компоненти гнучкості машинобудівних МСП в умовах хвильових коливань ринку - Басова, Євгенія Володимирівна; Добротворський, Сергій Семенович; Яковенко, Ігор Едуардович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У даній статті розглядається роль цифрової трансформації, зокрема концепції Industry 4.0, у підвищенні стійкості та гнучкості малих і середніх машинобудівних підприємств (МСП). Визначено, що технології Industry 4.0, засновані на використанні 3D-інформації, є ключовими факторами інтенсифікації технологічної підготовки виробництва та підвищення адаптивності МСП до динамічних ринкових змін, геополітичних і зовнішніх стресових факторів. Увагу приділено підходу планування на основі пріоритетів (PPLAN), що оптимізує розподіл ресурсів, скорочує виробничі цикли та підвищує економічну ефективність підприємств. Запропоновано унікальний підхід до декомпозиції гнучкості, який дозволяє МСП стратегічно адаптуватися до коливань попиту і пропозиції, а також до стресових ситуацій. Доведено, що багаторівнева 3D-інформація відіграє важливу роль у забезпеченні стабільності підприємств у кризових умовах, сприяючи швидкому реагуванню на хвильові коливання ринку. Інтегрований підхід до цифровізації дозволяє МСП підтримувати продуктивність, ефективно управляти ресурсами та сприяти сталому розвитку. Отримані результати підкреслюють потенціал цифрових інструментів, структурованої гнучкості та багаторівневої 3D-інформації у забезпеченні довгострокової конкурентоспроможності МСП в умовах нестабільного глобального ринку. This article explores the impact of digital transformation, specifically within the framework of Industry 4.0, on the flexibility and resilience of small and medium-sized manufacturing enterprises (SMEs) in volatile market conditions. The study highlights the role of 3D information-based technologies in enhancing the technological preparedness of production and improving SMEs' adaptability to external disruptions, including geopolitical challenges and economic fluctuations. A key focus is placed on the preference-based planning approach (PPLAN), which facilitates efficient resource allocation, shortens production cycles, and enhances overall economic performance. The research introduces a novel decomposition approach to flexibility, allowing SMEs to adjust to market fluctuations and stress-inducing conditions strategically. The findings demonstrate that multilayered 3D information is crucial in ensuring enterprise stability during crises and enabling swift reactions to market changes. By integrating digitalization, SMEs can sustain productivity, optimize resource management, and foster long-term development despite external uncertainties. A mathematical model is proposed for optimizing SMEs' overall integral flexibility function, considering variability in decision-making to mitigate the effects of stress factors over time.
Modeling the temporal dynamics of the flexibility information component of manufacturing SMEs under conditions of wave market fluctuations
Keywords: гнучкість підприємства; 3D-інформація; антистресові рішення; сталість підприємства; оптимізація виробничого процесу; хвильові коливання ринку; enterprise flexibility; 3D information; anti-stress solutions; enterprise sustainability; production process optimization; market wave fluctuations