Демографічні втрати від голодомору 1932–1933 рр. у Краснокутському районі Харківської області - Скляр, Володимир Миколайович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Найбільші демографічні втрати від Голодомору 1932–1933 рр., поряд із Київщиною, мала і Харківщина. На основі аналізу статистичних матеріалів переписів населення 1926 та 1937 рр. виявлено інтенсивне скорочення чисельності населення Краснокутського району Харківської області. Внаслідок Голодомору 1932–1933 рр. Краснокутчина втратила майже третину всього населення. На місце винищених голодом українців сталінський режим поселив мігрантів, насамперед росіян з Центрально - Чорноземної області Росії. Тому, безпосередні людські втрати від Голодомору у Краснокутському районі були ще більшими, бо перепис 1937 року враховував не лише населення, яке вижило після цієї демографічної катастрофи, але й недавніх переселенців. Голодомор 1932–1933 рр. у Краснокутському районі,як і на інших сільських теренах тодішньої УСРР, став геноцидом українства. Серед загальної чисельності населення Краснокутчини за переписом населення 1926 року частка українців досягала 99%.

The largest demographic losses from the Holodomor of 1932–1933, together with the Kyiv region, were also in Kharkiv region. On the basis of the analysis of statistical materials of the 1926 and 1937 census, an intensive reduction of the population of the Krasnokutsk district of Kharkiv region was revealed. As a result of the Holodomor of 1932–1933, the district lost almost a third of its population. In place of the extinct Ukrainians, the Stalinist regime settled the migrants, first of all, Russians from the Central Black Earth region of Russia. Therefore, the immediate human losses because of the Holodomor in the Krasnokutsk region were even greater, because the 1937 census took into account not only the population that survived in this demographic catastrophe, but also recent migrants.The Holodomor of 1932–1933 in the Krasnokutsk district, like other rural areas of the then USSR, became a genocide of Ukrainian people. Among the total population of Krasnokutchyna at the 1926 census, the proportion of Ukrainians reached 99%.
Demographic losses from the holodomor of 1932–1933 in Кrasnokutsk district of Кharkiv region
Keywords: зміни чисельності населення; густота (щільність населення); population changes; density (population density)