Комплексні інноваційні системи викладання дисципліни сучасні технології харчування - моделі програмування - Бухкало, Світлана Іванівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У матеріалах статті розглянуті можливості для визначення цілей навчання студентів ВНЗ з метою подальшої розробки дисципліни для розвитку складових комплексних проектів. При написанні cтатті використано досвід викладання дисциплін «Загальні технології харчових виробництв» та «Харчова хімія» в Національному технічному університеті «Харківський політехнічний інститут» на кафедрі інтегрованих технологій, процесів і апаратів у 2002–2022 рр. Комплексні системи визначення складових дисципліни зумовили компетентності та якість матеріалу, а питання, що розглядаються пропущені через призму власного творчого сприйняття, що робить матеріал особливо цінним. Розробки проведені з застосуванням сучасних високоефективних науково-обґрунтованих процесів та апаратів харчових виробництв, наприклад, від різновидів аналізу класифікації-ідентифікації, загальних понять та вимог до різновидів сучасних технологій харчування до вибору алгоритмів розрахунків на різних стадіях виробництва та застосування. Представлені приклади і деякі особливості можливих рішень навчання, які засновані на експериментальних даних розробки механізмів ідентифікації-класифікації сучасних технологій харчування, процесів та апаратів, їх наукового обґрунтування у вигляді об'єктів інтелектуальної власності.

The materials of the article consider the possibilities for determining the educational goals of university students in order to further develop the discipline for the development of complex projects. When writing the article, the experience of teaching the disciplines "General technologies of food production" and "Food chemistry" at the National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute" at the Department of Integrated Technologies, Processes and Devices in 2002–2022 was used. Complex systems for determining the components of the discipline determined competence and quality material, and the issues under consideration are overlooked through the prism of one's own creative perception, which makes the material especially valuable. Developments are carried out using modern highly effective science-based processes and devices of food production, for example, from types of classificationidentification analysis, general concepts and requirements for types of modern food technologies to the selection of calculation algorithms at various stages of production and application. Examples and some features of possible training solutions are presented, which are based on experimental data of the development of identificationclassification mechanisms of modern food technologies, processes and devices, their scientific justification in the form of intellectual property objects.
Complex innovative systems of teaching modern food technologies – programming models
Keywords: сучасні технології харчування; комплексні виробництва та обладнання; науково обґрунтовані методи навчання студентів; визначення моделей програмування; modern food technologies; complex production and equipment; scientifically based methods of teaching students; programming models