Стан та перспективи розвитку навчально-тренажерних засобів за номенклатурою бронетанкового озброєння та техніки для механізованих і танкових підрозділів сухопутних військ Збройних Сил України - Калінін, О. М.; Костюк, В. В.; Русіло, П. О.; Варванець, Ю. В. (НТУ "ХПІ", 2015)
Розглянуто проблемні питання щодо існуючого стану та перспектив розвитку навчально-тренажерних засобів (НТЗ) за номенклатурою бронетанкового озброєння та техніки для механізованих і танкових підрозділів сухопутних військ, визначено напрямки розвитку перспективних зразків на найближчі роки. Показано, що Україна спроможна створити сучасні комп'ютерні і тактичні тренажери, різні симулятори, автоматизовані навчальні комплекси. Конструкції перспективних вітчизняних НТЗ, які призначаються для підготовки механіків-водіїв та членів екіпажів танкових і механізованих підрозділів СВ ЗС України, повинні мати модульну будову і відповідати сучасним потребам військ і обґрунтовуватися з врахуванням оптимальних параметрів.

It is shown that Ukraine is able to create modern computer and tactical simulators, automated training complexes. Construction of advanced domestic a training tool appointed for preparing the driver and crew of armored and mechanized units of the Armed Forces of Ukraine, should have a modular structure and correspond to the modern needs of the troops. Problem questions in relation to the existent state and prospects of development of educational-trainer facilities after the nomenclature of armoured armament and technique for the mechanized and tank subdividing of ground forces, certainly dire ction of development of perspective standards into the nearest years are considered.
State and prospects of development of educational-trainer facilities after nomenclature of armoured armament and technique for the mechanized and tank subdivisions of Ground forces of Armed Forces of Ukraine
Keywords: машина бойова; тренажер танковий; екіпаж; crew; fighting machine; mechanized subdivisions; tank subdivisions; educational-trainer complexes; tank trainer