Технологія гідропіскоструминної перфорації у свердловинах з аномально високими пластовими тисками з використанням гнучких насосно-компресорних труб - Римчук, Данило Васильович; Пономаренко, Віта Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Сфери застосування колтюбінга, або колони гнучких труб досить різноманітні. При підземному ремонті свердловин здійснюють поточний та капітальний ремонт, вплив на пласт і привібійну зону. Використання колони гнучких труб внесло позитивні зміни в практику буріння нафтових і газових свердловин особливо при їхньому закінчуванні, а також робіт з гідропескоструйної перфорації. Запропоновано технологію гідропіскоструминної перфорації у свердловинах з аномально високими пластовими тисками з використанням гнучких насосно-компресорних труб з депресією та репресією на пласт, що допоможе ознайомити спеціалістів нафтогазової промисловості з прогресивною технологією вторинного розкриття продуктивних горизонтів. Розроблено схеми обв’язки гирла свердловини та технологічного обладнання при проведенні гідропіскоструминної перфорації з використанням гнучких насосно-компресорних труб у свердловинах з аномально високими пластовими тисками та детально описано їх принцип роботи. Запропоновані схеми рекомендовано використовувати як типові при проведенні робіт з гідропіскоструминної перфорації з депресією та репресією на продуктивний горизонт. Зроблено висновки щодо доцільності проведення робіт за технологією, описаною в статті, з метою запобігання кольматації та розбухання породи привибійної зони продуктивного пласта при попаданні рідини-пісконосія в процесі перфорації.

Areas of application of coil tubing or columns of flexible pipes are quite diverse. During the underground repair of wells carry out current and major repairs, impact on the reservoir and margin zone. The use of the flexible pipe column has made a positive change in the practice of drilling oil and gas wells, especially at their completion, as well as works on hydropower perforation. The article suggests the technology of hydro sandblasting perforation in wells with abnormally high formation pressures with the use of coiled tubing with pressure drawdown and overbalance, which will help to familiarize oil and gas industry specialists with the advanced technology of stimulated completion of productive horizons. Schemes of wellhead equipment and process equipment for hydro sandblasting perforation using coiled tubing in wells with abnormally high reservoir pressures have been developed and their operating principles have been described in detail. The proposed schemes are recommended to be used as typical for hydro sandblasting perforation with pressure drawdown and overbalance of the productive horizon. Conclusions are made concerning expediency of carrying out works on the technology described in the article with the purpose of prevention of sealing and swelling of the bottomhole zone rock in case of ingress of the sand-carrier fluid during the process of perforation.
The technology of hydro-sand blasting perforation in wells with abnormally high reservoir pressure using coiled tubing
Keywords: технологічні схеми; обв'язка гирла свердловини; депресія та репресія на пласт; process diagrams; wellhead equipment; pressure drawdown and overbalance