Військово-професійна діяльність військовослужбовців танкових підрозділів: особливості та роль у вирішенні завдань фізичної та професійної готовності - Большаков, Олександр Олександрович; Римар, О. В. (Український державний університет імені Михайла Драгоманова, 2024)
Значення фізичної підготовки для підтримання високої бойової готовності завжди тісно пов’язане з характером і способом ведення бойових дій, які також визначаються бойовими засобами, які є в наявності армії. Тому оптимізація процесу фізичної підготовки, її спеціальної військово-прикладної спрямованості завжди приділялась потрібна увага. Військово-прикладний характер фізичної підготовки різних вищих військових навчальних закладів– це по суті процес навчання, який збагачує індивідуальний фонд професійно корисних умінь і навичок, виховання фізичних і безпосередньо пов’язаних з ними здібностей, від яких прямо або опосередковано залежить професійна дієздатність випускників. Наукова стаття присвячена дослідженню та вивченню питань підготовки надійного військового спеціаліста, яка у свою чергу повинна передбачати не тільки досконале володіння професійними уміннями та навичками, але й мати достатньо високий рівень розвитку фізіологічних механізмів управління рухами, пред’являючи, з одного боку, високі вимоги до теоретичної бази основ професійного навчання, а з іншого – розробку основ спеціальної фізичної підготовки, за допомогою якої досягається висока функціональна готовність фахівця до професійної діяльності.

The importance of physical training for maintaining high combat readiness has always been closely related to the nature and method of warfare, which are also determined by the military means available to the army. Therefore, the optimization of the physical training process and its special military-applied orientation has always received the necessary attention. The military-applied nature of physical training in various higher military education institutions is essentially a learning process that enriches the individual fund of professionally useful skills, the development of physical and directly related abilities, which directly or indirectly affect the professional capacity of graduates. The scientific article is devoted to the research and study of the issues of training a reliable military specialist, which, in turn, should include not only a perfect mastery of professional skills, but also have a sufficiently high level of development of physiological mechanisms of movement control, placing, on the one hand, high demands on the theoretical basis of the basics of professional training, and on the other - the development of the basics of special physical training, which achieves a high functional readiness of a specialist for professional activity.
Military and professional activities of military personnel of tank units: features and role in solving the problems of physical and professional readiness
Keywords: військовослужбовці; фізична підготовка; військова-професійна діяльність; танкові війська; бойові дії; military personnel; physical training; military professional activity; tank troops; combat operations