Методичні вказівки до самостійної роботи та виконання індивідуального завдання з дисципліни "Історія культури Слобідської України" - Фрадкіна, Наталя Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Самостійна робота студентів є однією з ключових складових освітнього процесу, оскільки забезпечує активну пізнавальну діяльність здобувачів вищої освіти, сприяє формуванню відповідальності за результати навчання, уміння планувати власну освітню траєкторію та працювати з різними інформаційними джерелами. У процесі самостійної роботи реалізується провідна функція навчання — набуття студентами системних знань, їх ґрунтовне закріплення та перетворення на стійкі вміння й навички, необхідні для професійної діяльності та подальшого наукового зростання. Самостійна робота студентів базується на принципах розвиваючого навчання, відбувається без безпосередньої участі викладача, але під його керівництвом. Виконання індивідуального завдання студентом допомагає йому набути поглиблених знань з курсу, що вивчається, а також продемонструвати свої аналітичні навички, вміння працювати з першоджерелами, вміння оформлювати та представляти результати своєї роботи на широкий загал, знання з обраної тематики та вміння відповідати на запитання. Дисципліна «Історія культури Слобідської України»» є важливою при підготовці магістрів усіх спеціальностей, адже вивчення дисципліни сприяє розвитку культурологічної ерудиції, відновленню історичної пам'яті і вдосконаленню практичних навичок аналізу краєзнавчих проблем. Також, на основі отриманих знань, у студентів формується гуманістичний світогляд, активна життєва позиція, моральні принципи і якості, передусім патріотизм, гідність, людяність. Дані методичні вказівки регулюють питання самостійної роботи магістра та виконання індивідуального завдання у формі реферату.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; індивідуальне завдання; історія України; Слобідська Україна; історія культури